Procena rizika i plan zaštite i spašavanja zakonska su obaveza firmi

NULL

Primarni cilj procene rizika od katastrofe i plana zaštite i spasavanja jeste da izgradi, održi i unapredi sposobnost preventivnog delovanja na rizike kao i da ublaži posledice kojima društvo i država mogu biti pogođene. Ovim se poboljšava organizacija, ljudski resursi i kapaciteti kao i snabdevanje opremom čime se postiže podizanje bezbednosti i smanjenje broja žrtava i štete.

Nesreće se mogu desiti svuda i u svakom momentu pa je prioritet mogućnost blagovremenog reagovanja. Ovo je nacionalni i lokalni prioritet, te je 2018. godine stupio na snagu Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Članom 15. ovoga zakona izrada Procene rizika i plana zaštite i spasavanja postalo je zakonska obaveza.

Ko je sve u zakonskoj obavezi da ima ovaj dokument, koja je procedura izrade Procene rizika i plana zaštite i spasavanja, šta je sve neophodno, kao i da li će epidemija koronavirusa probuditi svest građana i privrednih društava o neophodnosti posedovanja ovog dokumenta pričali smo sa Unom Ćulum, izvršnom direktorkom ogranka procene rizika firme Steel Security DN021.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: