Prirodni biser Čuruga – Stara Tisa

Park prirode “Stara Tisa” nalazi se sa desne strane današnjeg toka Tise, između Bečeja, Bačkog Gradišta i Čuruga. Prostire se na 391 ha, od čega je 6 % u režimu zaštite II (drugog) a ostalo pripada III (trećem) stepenu zaštite, i obuhvata tri opštine: Bečej, Novi Bečej i Žabalj. Meandar Tise je najduži u Vojvodini i iznosi 24,5 km.

Park prirode “Stara Tisa” nalazi se sa desne strane današnjeg toka Tise, između Bečeja, Bačkog Gradišta i Čuruga. Prostire se na 391 ha, od čega je 6 % u režimu zaštite II (drugog) a ostalo pripada III (trećem) stepenu zaštite, i obuhvata tri opštine: Bečej, Novi Bečej i Žabalj. Meandar Tise je najduži u Vojvodini i iznosi 24,5 km.

Kategorija prirodnog dobra, po zakonodavstvu Republike Srbije, je III kategorija. Kategorija prirodnog dobra, prema klasifikaciji svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) – V kategorija. Na zaštićenom području dominiraju površinske vode i njihovi tršćaci, kao i livade i šume u priobalnom delu. Cilj zaštite je očuvanje još preostalih površina koje pružaju utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama i lako mogu nestati sa ovog područja.

Prirodne vrednosti

Najznačajnija vrednost Parka prirode “Stara Tisa” je beli lokvanj, koji je na listi prirodnih retkosti Srbije. Najzastupljenija je grupa vodenih biljaka koje su, po nekim autorima, reliktnog obeležja u ovom delu Evrope, kao što je krocanj, vodeno leće, vodeni griz, žabljak. Za očuvanje biodiverziteta područja značajni su zuka i žabljak, koji su prema stepenu igroženosti IUCN određeni kao kritički ugrožene vrste i nalaze se na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije.

Riblji fond je bogat sa 23 vrsta riba npr. sunčica, šaran, som, jaz. Najugroženije vrste su gavčica, sabljarka, som, štuka, bucov, i njihova zaštita na području gde žive je zakonom uređena (prema Bernskoj konvenciji).

Na ovom lokalitetu zabeleženo je sedam vrsta vodozemaca i tri vrste gmizavaca. Jako je važno da se sačuvaju lokaliteti navedenih vrsta, jer je to neophodno za preživljavanje i razmnožavanje, a neke se ubrajaju u prirodne retkosti.

Brojne vrste ptica i sisara

Na istraživanom prostoru, registrovano je 166 vrsta ptica, od toga 87 vrsta je zaštićeno Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije, dok neke spadaju u grupu najugroženijih životinja na Planeti a to su mali vranac, patka njorka, orao belorepan, stepski soko koji su prolaznici ili retki gosti. Na CITES listi nalaze se tri izuzetno ugrožene vrste, i to orao belorepan, stepski soko i kukuvija. Na području “Stare Tise” posebnu pažnju u zaštiti treba posvetiti pticama gnezdaricama, pre svega retkim vrstama kao što su bukavac, eja močvarica, sivi barski petlić i modrovoljka, jer tršćaci i priobalna vegetacija su jedno od najvažnijih staništa za njih.

Fauna sisara je bogata vrstama. Većina vrsta sisara su ugroženi, kao što su vidra, jazavac, kuna belica, hermelin, kako progonom od strane čoveka, tako još više nestajanjem staništa. Sve navedene vrste predstavljaju u lancu ishrane značajnu kariku funkcionisanja postojećih ekosistema.

Čuvena čuruška plaža

Ljubitelji čiste prirode znaju za mrtvaju Tise, čurušku plažu i tzv. čuruško Dedinje… Veslači i kajakaši takođe znaju za trening stazu na ovom području. Ovo atraktivno područje, zahvaljujući stalnim i novinama, uvek je izuzetno poželjno i popularno u letnjim danima.

Čuruška plaža je lepo uređena, posuta peskom, sa suncobranima od trske. Postojeći kafić na plaži preuređen je, a tu je i mini info centar u kojem će turisti moći da dobiju sve informacija u vezi sa okolnim područjem, kao i o čitavoj turističkoj ponudi opštine Žabalj. Gosti se tokom letnjih meseci kupaju u čistoj vodi.
Veslački klub turistima nudi iznajmljivanje raznoraznih rekvizite za sportove na vodi, a to je u ponudi i čuvena čarde “Tiha Tisa”. Ova čarda gostima nudi i brodić za vožnju. Ali, čuruška obala Stare Tise ne nudi samo to.

U blizini je drvena kućica udruženja pecaroša i baš tu možete uživati u čarima pecanja. Možete se šetati i rekreirati u nezagađenom prirodnom okruženju. A, ukoliko poželite, odmor – možete ga pronaći i u nekoj od vikendica na Mrtvoj Tisi, naravno, ako je blagovremeno rezervišete.

Foto: https://vojvodina.travel/park-prirode-stara-tisa/

Prijava na newsletter

Pročitajte još: