Potražnja za radnicima u Srbiji sve veća

NULL

Na tržištu rada u Srbiji u prvih sedam meseci ove godine, kako je objavio portal za zapošljavanje Poslovi Infostud, došlo je do povećane potražnje za dodatnim kadrovima za 56 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U prvoj polovini godine objavljeno je 36 573 oglasa za posao, što je za 13 000 više mogućnosti nego što je to bilo prethodne godine. Najviše oglasa je bilo u oblastima trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, elektrotehnika, administracija, kao i magacin, ugostiteljstvo, priprema hrane i građevina. Posao su najlakše nalazili prodavci, vozači, komercijalisti, telefonski operateri i administrativni radnici, a srednja stručna sprema bila je tražena u čak 60 odsto oglasa za posao. Za one koji imaju završenu višu školu, fakultet ili master bilo je namenjeno skoro 40 odsto oglasa.

Na tržištu je, kada su u pitanju zanatska zanimanja, deficit je iz godine u godinu sve veći. I dalje je veća ponuda nego što je potražnja za radnim mestima kao što su kuvar, konobar, frizer, automehaničar, vozač, magacioner, bravar i stolar. Poslove i dalje u najvećoj meri traže ljudi sa više od 10 godina radnog staža, a u najmanjoj meri to čine oni bez ili do godinu dana radnog staža.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: