Poslodavci žele veći minimalac

Poslodavci žele veći minimalac

Unija poslodavaca Srbije saopštila je da je približno dve trećine privrednika ocenilo da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, ali da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, neophodno je smanjiti poreze i doprinose na zarade.

Nakon ankete u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, kako kažu u Uniji poslodavaca Srbije, većina poslodavaca, njih 63 odsto, izjasnilo se da je rast minimalne cene rada neophodan, a da je za to neophodno ispuniti nekoliko uslova, a prvi je smanjenje poreza i doprinosa na zarade za šta je glasalo 85 odsto privrednika. Povećanje neoporezivog dela zarade, kao uslova za rast minimalne zarade podržava 55 odsto anketiranih, dok 44 odsto preduzetnika smatra da je suzbijanje rada na crno vrlo važno za održivo poslovanje preduzeća u Srbiji.

Unija poslodavaca je na osnovu rezultata ankete formulisala je nekoliko predloga koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada. Prvi je povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade, drugi je da se smanje porezi i doprinosi za sve zaposlene, kao i administrativne procedure i troškovi, a treći je uvođenje poreskih olakšica za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

Pregovori predstavnika Unije poslodavaca i Vlade Srbije i sindikatima koji počinju za nedelju dana.