Pomozimo decu bez roditeljskog staranja – podignimo svest o hraniteljstvu

Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Subotice u narednom periodu realizovaće niz aktivnosti kojima je cilj da, kroz ostvarivanje partnerskog odnosa sa hraniteljima, jačanjem njihovih kompetencija i razvijanje svesti o hraniteljstvu kod stanovništva, obezbedi što većem broju dece priliku za rast i razvoj u sigurnom okruženju.

Porodica je prirodno okruženje za rast i razvoj deteta. U porodici dete lakše i brže usvoji znanja i veštine, stekne sigurnost i osećaj pripadanja, pripremi se za aktivan život u zajednici i osamostali. Svi ćemo se složiti da je detetu uvek bolje u porodici nego instituciji. Međutim, šta u okolnostima kada dete ne može da odrasta uz svoje biološke roditelje. Odgovor koji bi jednoglasno dali svi psiholozi, sociolozi i pedagozi glasio bi da je drugo najbolje rešenje hraniteljstvo.

Hraniteljstvo je smeštaj deteta u porodicu koja nije njegova i ne treba ga mešati sa usvojenjem. Ono je po svom karakteru privremeno. Hraniteljstvo je takav oblik zaštite deteta koji traje do razrešenja krizne situacije u biološkoj porodici ili do potpunog osamostaljivanja deteta. Prema Pravilniku o hraniteljstvu, postoje četiri vrste hraniteljstva: standardno, specijalizovano, urgentno i povremeno. Hranitelji imaju mogućnost da svog štićenika i usvoje.

Hranitelji preuzimaju neposrednu brigu o detetu i imaju dužnost da se staraju o njegovom zdravlju, vaspitanju i obrazovanju. Dete se u hraniteljsku porodicu smešta kako bi mu se obezbedilo adekvatno porodično okruženje u kome će imati iste šanse kao i deca koja odrastaju sa svojim roditeljima. Odnos između deteta i hranitelja u svakodnevnom životu trebalo bi da u najvećoj mogućoj meri odgovara odnosu dete – roditelj.
Pravo može da ostvari porodica koja je otvorena i spremna da prihvati brigu o detetu bez roditeljskog staranja i da mu pruži ljubav, pažnju i toplinu porodičnog doma. Neophodno je da je hraniteljska porodica u okviru propisane procedure stekla opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom i dobila odgovarajuću potvrdu Centra za socijalni rad. Jedna prodica može da se stara o najviše troje dece na hraniteljstvu, odnosno dvoje ukoliko je reč o deci sa invaliditetom ili deci sa smetnjama u razvoju.

Hraniteljskoj porodici u obavljanju hraniteljske uloge pomažu savetnici za hraniteljstvo, realizatori edukativnih programa, stručnjaci organa starateljstva nadležnog za dete, roditelji ili staratelj deteta, kao i druge značajne osobe iz mreže podrške za dete. Najznačajniju podršku u tom smislu hranitelj dobija od centra za socijalni rad u opštini prebivališta i centara za porodični smeštaj dece i omladine. Hraniteljska porodica dobija mesečnu naknadu za svoj rad.

Hraniteljstvo u Srbiji ima tradiciju dugu 100 godina. U hraniteljskim porodicama u našoj zemlji nalazi se više od 5.000 dece. Postoje porodice koje se tradicionalno bave hraniteljstvom i u slučaju smrti hranitelja njegovu obavezu preuzimaju njegova deca.U Subotici i okolini, selima Jakovo, Jadranska Lešnica kod Loznice, Miloševac kod Velike Plane, porodice odgajile generacije i generacije dece.

Jedna od ustanova koja se veoma vredno bavi popularizovanjem hraniteljstva u Srbiji jeste Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici. Centar je upravo i osnovan sa namerom da bude značajan resurs u razvoju hraniteljstva u Severnobačkom, Severnobanatskom i Zapadnobačkom upravnom okrugu.

Osnovni cilj Centra jeste zaštita dece bez roditeljskog staranja i pružanje stručne podrške hraniteljskoj porodici kojoj je dete povereno. Aktivnosti Centra obuhvataju učešće u svim postupcima zasnivanja hraniteljstva, od procene opšte podobnosti porodica za hraniteljstvo, preko pružanja podrške hraniteljima i deci, do realizacije edukativnih obuka i istraživanja.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Subotice u narednom periodu realizovaće niz aktivnosti kojima je cilj da, kroz ostvarivanje partnerskog odnosa sa hraniteljima, jačanjem njihovih kompetencija i razvijanje svesti o hraniteljstvu kod stanovništva, obezbedi što većem broju dece priliku za rast i razvoj u sigurnom okruženju.

Uskoro se očekuje proširenje kadrovskih kapaciteta zaposlenjem još tri radnika čime se ostvaruju uslovi za preuzimanjem dela nadležnosti Centara za socijalni rad Malog Iđoša i Bačke Topole i zaokružuje nadležnost Centra za Severnobački upravni okrug. U tom cilju, u ovoj godini završava se sa izradom programa pripreme za buduće hranitelje i to za 29 hraniteljskih porodica iz sva tri upravna okruga za koja su osnovani.

Takođe, u saradnji sa zaposlenima u Domu za nezbrinutu decu „Kolevka”, organizovaće tribinu pod nazivom ” Povremeno porodično hraniteljstvo u Dnevnom boravku”. U slučaju manjka hraniteljskih porodica dolazi do smanjenog broja dece koja se smeštaju kod hranitelja odnosno većeg broja dece koja odlaze u druge oblike alternativne brige tj. domove za decu.

Dobro organizovanim oblikom zbrinjavanja i podizanjem svesti o tome mi kao društvo pomažemo deci koja su doživela tragičan gubitak roditelja ili su napuštena, deci koja su zanemarena i zlostavljana od strane roditelja ili njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im pruže adekvatnu brigu.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: