Poljoprivredni sajam u Novom Sadu počinje za vikend – uz poštovanje mera

NULL

Ovogodišnji, 88. Međunarodni poljoprivredni sajam, 53. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, biće održani od 18. do 24. septembra na Novosadskom sajmu. Posle godinu i po dana ovo su prve manifestacije koje se na tradicionalan način održavaju na Sajmu.

Prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma, Slobodana Cvetkovića ove manifestacije će ponuditi sve do sada poznate i uobičajene segmente – predstavljanje izlagača u zatvorenom i na otvorenom prostoru Sajmišta, Izložbu poljoprivredne mehanizacije, stručne i poslovne skupove, prezentacije i promocije, kako u Kongresnom centru “Master”, tako i na štandovima izlagača. Nastup su, prema rečima Cvetkovića, najavili mali poljoprivredni proizvođači, ali i velike kompanije iz 17 zemalja. Kolektivne izložbe će organizovati – Češka, Italija, Španija, Holandija, Mađarska, BiH, Belorusija, Rusija i Poljska. Biće tu i B2B sastanaka i takmičenja. Na Sajmu lova i ribolova biće ponuđena kompletna oprema za lov, ribolov i rekreaciju, dok će Sajam ekologije biti bogat edukacijama i radionicama.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Republika Češka koja je sa Novosadskim sajmom od početka pandemije, bila je uz Sajam na prvom Poljoprivrednom sajmu organizovanom u onlajn formatu, na platformi ExpoOnline.rs. Sada organizuju i kolektivnu izložbu, donose iskustva, znanja, informacije, ali i prehrambene proizvode.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre dve godine i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, na štandu Ministarstva biće moguće doći do svih važnih informacija.

Desetu godinu zaredom Kompanija Generali Osiguranje Srbija je Strateški partner Novosadskog sajma i Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, u ovom terminu i Generalni sponzor Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije.

Kompanija Al Dahra je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma, a JP Vojvodinašume – Zlatni prijatelj Sajma lova i ribolova.

Među dve intrigantne teme septembarskih priredbi su svakako Izložba mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su pripremili četiri vredna poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, priključne mašine i opremu na otvorenom prostoru Novosadskog sajma.

Agropanonka će pokloniti traktor „Belarus 82. 1“, MBV pneumatsku sejalicu SAKALAK D i prikolici PALAZOGLU, a Kompanija KITE DOO, traktorsku kosilicu „John Deer x350r“.

Pojedinačna ulaznica je 600 dinara, za dolazak u organizovanim posetama ulaznica je 400 dinara po osobi. Za penzionere, đake i studente u organizovanim posetama, kao i decu od 7 do 12 godina ulaznica košta 250 dinara.

Sajmove će, kako je rekao Cvetković moći da posete vakcinisani i nevakcinisani. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz potvrdu o preležanom KOVIDU – 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test.

Za one koji ne poseduju navedene dokumente Novosadski sajam je, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, obezbedio brze antigenske testove koji su već uračunati u cenu karte i neće biti dodatno naplaćivani. Testiranje će biti obavljano, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sad, prilikom ulaska u krug Novosadskog sajma, a procedura neće trajati duže od 10 minuta – naveo je Cvetković.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: