Pokrajina subvencioniše razvoj umetničkih i starih zanata

NULL

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje razvoja i revitalizacije poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno, poslovima domaće radinosti koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, otvoren je do 22. jula.

Prilikom konkurisanja za opremu, uzimaće se u obzir profesionalna proizvodna oprema u skladu sa delatnošću privrednog subjekta, dok se pod nabavkom repromaterijala podrazumevaju sirovine i poluprerađevina koje bi trebalo preraditi ili doraditi do konačnog proizvoda.

Subvencionisani iznos koji se odobrava za opremu je od 100 000 do 250 000 dinara, a za repromaterijal od 80 000 do 200 000 dinara. Sredstva se odobravaju u visini do 100 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om.

Privredna društva i preduzetnici koji se prijavljuju na ovaj konkurs bi trebalo da budu upisani u registar Agencije za privredne registre i to najkasnije do 31. decembra 2019. godine, da imaju aktivan status i da su razvrstana na mikro ili mala pravna lica.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je ovaj konkurs od izuzetne važnosti za očuvanje istorije, tradicije i kulturoloških osobenosti u Vojvodini.

Konkurs oslikava ono što jeste Vojvodina – bogatstvo različitosti, bogatstvo tradicije koju bi trebalo čuvati i kojoj je potrebno pomoći. Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Kroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini – rekao je Ivanišević.

On je podsetio da je u poslednjih sedam meseci Sekretarijat za privredu plasirao oko 300 miliona dinara direktne pomoći privredi i za podizanje turističkih potencijala i kapaciteta na teritoriji Vojvodine.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: