Pogledajte kako će izgledati tri mosta koji treba da se grade u Novom Sadu (VIDEO)

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Gradskoj kući prisustvovao prezentaciji projekata za izgradnju tri nova mosta u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Gradskoj kući prisustvovao prezentaciji projekata za izgradnju tri nova mosta u Novom Sadu. Te projekte, izneli su prof. dr Vuk Bogdanović sa Fakulteta tehničkih nauka, koji se osvrnuo na budući pešačko-biciklistički most i prof. dr Saša Orlović kao rukovodilac tima za izradu Smernica za revitalizaciju prostora izgradnje mosta. Potom su predstavnici kompanije „CRBC“ održali kratke prezentacije kojima su približili detalјe vezane za projekat mosta u produžetku Bulevara Evrope i projekat mosta koji se gradi u okviru Fruškogorskog koridora. Istaknuto je da radovi na izgradnji dva mosta uspešno teku, dok će za pešačko-biciklistički most u narednim mesecima biti raspisan javni poziv za izbor izvođača za nastavak projektovanja i početak izvođenja radova.

Kao gradonačelnik, ali i kao građanin Novog Sada, ne mogu biti ponosniji. U istoriji Grada se nije dogodilo da u isto vreme imamo gradilišta za tri mosta. Oni se grade u skladu sa planskim aktima i pravilima struke. Grad je angažovao skup eksperata u oblasti zaštite životne sredine koji je bio zadužen da izradi Smernice za revitalizaciju svih staništa odnosno prostora izgradnje mosta, a rezultati studije su potvrdili da prirodna vegetacija na Šodrošu nije u zoni regulacije mosta, nego u neposrednom okruženju i da ista neće biti narušena izgradnjom mosta. Dodatno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grad Novi Sad će sprovesti sve aktivnosti koje je struka predložila u okviru izrađenog akta za revitalizaciju područja oko mosta, što će samo dodatno povećati pre svega zeleni fond. Četvrti most funkcionisaće u istom režimu kao i Most slobode, dok će most u okviru Fruškogorskog koridora biti tranzitni i relaksiraće saobraćaj u gradu. Izgradnjom ovih mostova, stvaraju se uslovi da se naše Petrovaradinsko podgrađe pretvori u pešačku zonu, što će dati pun smisao pešačko-biciklističkom mostu -rekao je Milan Đurić i tom prilikom zahvalio Predsedniku i Vladi na ogromnoj podršci, kao i bivšem novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je pokrenuo realizaciju tih velikih projekata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posebno je naglasio da se preko mosta u produžetku Bulevara Evrope neće odvijati teretni saobraćaj.

Ovo je veliki trenutak za Novi Sad, s obzirom na to da je reč o projektima koji će obezbediti kvalitetnije odvijanje saobraćaja. Uporedo sa izgradnjom mostova, Novi Sad će dobiti pravu zelenu oazu, prostor koji će biti uređen po pravilima struke, a na gradilištima će biti postavlјene barijere kao zaštita od buke – istakao je Vesić.

Prezentaciji je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je naglasio da se ne zanemaruje ni jedna druga oblast života i rada u gradu uz izgradnju tri mosta.

Budimo ponosni na to što smo generacija lјudi koja realizuje ovaj veliki i važan poduhvat, jedinstven u Evropi. Ne verujem da u ovom trenutku postoji evropski grad u kojem se grade tri mosta – rekao je Mirović.

Prezentaciji su prisustvovali i državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine Sara Pavkov, kao i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić. Pavkov je pričala o Bernskoj konvenciji, rekavši da je Republika Srbija postala zvanična članica te konvencije 2008. godine. – Mi smo nadležni organ za sprovođenje konvencija, a cilј je očuvanje biološke raznovrsnosti, i obezbeđivanje zaštite divlјe flore i faune prirodnih staništa na teritoriji evropskog kontitenta kojem mi pripadamo-naglasiila je Sara Pavkov. Aleksandar Antić je rekao da su mostovi od klјučne važnosti za saobraćaj, koji će biti izmešten i rasterećen, a da su ti projekti u funkciji svih građana i da će biti uvažene sve smernice koje se odnose na očuvanje i revitalizaciju prirode.

Foto: www.novisad.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: