Pogledajte kako će izgledati enterijer Sava centra

Pogledajte kako će izgledati enterijer Sava centra

Projekat Sava centra privlači veliko interesovanje, a dugo očekivana temeljna rekonstrukcija zvanično je počela 23. decembra. Tog dana objavljeno je da će Sava centar u novom sjaju sačuvati svoju namenu i imati najmodernije konferencijske sale. Dok se priprema prava virtuelna tura, sa velikim ushićenjem delimo sa vama nekoliko rendera enterijera koji će vas sačekati iza vrata Sava centra!

Enterijer novog Sava centra doživljava susret postojećih elemenata i rešenja koja su se pokazala vanvremenskim, sa neophodnim novim i modernim rešenjima. Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovića, posetioca će sačekati prepoznatljivi javni prostor, tehnografska mapa sveta, dugački holovi, lebdeći galerijski prostor, smena sivih betonskih i zelenih površina koji ostaju ključni akcenat enterijera. Idući dalje ka salama, prizor će činiti betonski mostići, stari i novi elementi sa mnogo dnevnog svetla i zelenila. Nova rasveta predstavljaće omaž originalnim rešenjima u kombinaciji sa mekšim i nežnim slapovima, kako bi se stvorio balans oštroj geometriji postojećih betona.

Veliko poštovanje investitora prema projektu navodi inženjere kompanije Delta Real Estate, da tokom celokupnog projekta teže pronalasku pravog odnosa između starog i novog, a veličina i kompleksnost objekta uslovili su pristup – od zone do zone. Kako bi mera i odnos bili idealni, u najširem smislu ideja projekta je koncipirana gradacijski. Postojaće prostori koji se zadržavaju u celosti u prepoznatljivom izgledu kao što su: čuvena Velika dvorana, poznata i kao Plava dvorana, ali i Centralna kongresna dvorana čiji se kulturni i kongresni značaj nije izgubio uprkos svim turbulentnim promenama koje su se dešavale. Centralna kongresna dvorana, sa aneksima, će zadržati originalno prostorno-kaskadno rešenje, oštre linije i tapiserije po kojima je prepoznajemo.

Zatim, postojaće prostori u kojima se prepliće staro i novo (npr. javni prostori), i na samom kraju potpuno novi prostori i zone koje će omogućiti bolju iskorišćenost. Nove celine u Sava centru nastaju kao rezultat savremenih funkcionalnih zahteva, promena u razvoju kongresnog sektora i načina održavanja događaja. Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta, a najveću promenu napraviće nesvakidašnja zelena oaza, odnosno zimska bašta. Lokacijski zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B i na taj način će pojačati povezanost ove dve celine, a prostor od više od hiljadu kvadrata ponudiće raznovrsne mogućnosti za vaše događaje. 

Prostor buduće zimske bašte zaslužuje da bude adekvatno uređen. Godinama unazad je prolazio kroz različite transformacije, baš kao i sam Sava centar. Stihijska i neplanirala izgradnja i pregradnja butika, ali i drugih lokala, od različitih materijala, učinili su da unutrašnja organizacija prostora postane neadekvatna. Neophodne promene u organizaciji prostora dovode do uvođenja vertikalne i jasne podele na: kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu. Objekat A će na visokom prizemlju imati dva ulaza, ceremonijalni koji će biti samo kongresni ulaz i novi komercijalni na mestu nekadašnjeg tehničkog ulaza. Takođe, ceo nivo niskog prizemlja imaće komercijalnu namenu uz sadržaje koji će privući posetioce da u objekat dolaze svaki dan. Gornje etaže objekta A će ponuditi prvoklasan kancelarijski prostor, različitih kapaciteta sa izlazom ili bez izlaza na sopstvenu terasu, što će omogućiti zakupcima da u potpunosti prilagode prostor svojim potrebama i zahtevima.

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom. Posebna pažnja biće posvećena opremanju ove dvorane, a to će podrazumevati uvođenje najnovijih audio i vizuelnih rešenja, rekonstrukciju školjke, bine i komfornija sedišta za skoro četiri hiljade ljudi.
Suština novog rešenja Sava centra predstavlja balans između novih uslova na tržištu i postojećih sadržaja koji su se pokazali kao integralni deo uspešnosti ovog objekta. Rekonstrukcija sala, komercijalnog i poslovnog dela učiniće da ponovo zaživi "grad u gradu", a obnovljena pasarela, koja povezuje Sava centar sa hotelom Crowne Plaza, će omogućiti ponovno formiranje jedinstvene celine što će biti izuzetna konkurentska prednost na kongresnom tržištu.

Kako napreduju radovi na Sava centru?

Sava centar jedan je od najznačajnijih i najsloženijih objekata na ovim prostorima, samim tim njegova rekonstrukcija je poduhvat koji zahteva vreme, novac, znanje i odgovornost. Zbog svega navedenog pažljivo su odabrani svi saradnici na projektu, a stručni inženjerski tim kompanije Delta Real Estate je na čelu ovog projekta.
Započeta je sanacija omotača, odnosno fasade, koja će biti izvršena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, a spoljašnja forma kosih staklenih površina nastavljaće da definiše unutrašnje linije i mase, tako da enterijer i eksterijer ostaju skladna celina.

Izvor i foto: savacentar.rs