Počelo postavljanje cevi za izgradnju gasovoda “Turski tok”

U Srbiji je počela izgradnja magistralnog gasovoda kojim će se dopremati ruski gas iz "Turskog toka". To će nam omogućiti sigurno snabdevanje gasom i razvoj industrije, rekao je ministar Aleksandar Antić

Gasovod "Turski tok" je podeljen u četiri deonice. Prva se proteže od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije. Biće takođe i cevi koje će se postavljati ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise.

U Srbiji je počela izgradnja magistralnog gasovoda kojim će se dopremati ruski gas iz “Turskog toka”. To će nam omogućiti sigurno snabdevanje gasom i razvoj industrije, rekao je ministar Aleksandar Antić

“Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom i rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Postaje tranzitna država kada je gas u pitanju i od toga će ostvarivati prihode, ali i otvoriti mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizaciju zemlje”, izjavio je ministar.

U Luku Novi Sad dopremljene su hiljade cevi za izgradnju magistralnog gasovoda, koji će, od bugarske do mađarske granice, biti dug 403 kilometra. Prolaziće kroz 23 opštine u Srbiji i ispod pet reka. Plan je da se gasovod koji čitavom regionu donosi sigurnost u snabdevanju gasom završi do kraja godine.

Gasovod “Turski tok” je podeljen u četiri deonice. Prva se proteže od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije. Biće takođe i cevi koje će se postavljati ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise.

Radovi na pripremi terena trenutno se odvijaju u boljevačkom ataru. Pripremni radovi izvršeni su u ataru sela Bačevica, a ekipe nastavljaju sa izvođenjem pripremnih radova dalje predviđenom trasom ka Ćupriji.

Bugarska je najavila da će gradnju svoje deonice početi idućeg meseca. Već rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

Tenderi su na vreme završeni i izvođači su izabrani. Slede radovi, koji su neophodni za gradnju gasovoda. Konačno, gas će stizati do granice sa Srbijom”, kaže Dimitri Šterev, stručnjak kompanije “Bulgartransgasa”.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: