Počela akcija pošumljavanja Nacionalnog parka Fruška Gora

Počela akcija pošumljavanja Nacionalnog parka Fruška Gora

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa v.d. direktora JP Nacionalni park Fruška gora Radoslavom Krunićem i brojnim volonerima prisustvovao akciji sadnje kojom se obeležava 60 godina od kako je Fruška gora proglašena nacionalnim parkom. Naime, povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području AP Vojvodine, JP Nacionalni park Fruška gora organizuje simboličnu Akciju pošumljavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60 000 sadnica. Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja „60-60000“ realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom.

-Šest decenija trajanja nije mali period i svi mi, zaljubljenici u Frušku goru, smo ponosni na taj jubilej. Ovo je sjajna akcija koju je JP „Nacionalni park Fruška gora“ pokrenulo zajedno sa odgovornim kompanijama i pojedincima, a rezultat toga je da je mimo budžetskih sredstava tog preduzeća obezbeđen impozantan broj sadnica. Verovatno nema stanovnika ni jedne opštine u ovom delu naše države da nije proveo bar neko prijatno vreme na Fruškoj gori zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas. Ova akcija sadnje šalje poruku o njenom daljem razvoju, sa ciljem da bude mesto prijatnog boravka i okupljanja, ali i da se oni koji koriste Frušku goru kao izletište, šetalište ili teren za rekreaciju, odnose odgovorno, da ne ostavljaju razbacano smeće, neugašene roštilje i da ne očekuju da neko drugi dođe i počisti iza njih. Simbolično, sa potesa Astali u blizini teritorije novosadskog naselja Bukovac, krećemo u sadnju oko 50 sadnica, a potom nastavljamo pošumljavanje po celoj planini – rekao je Vučević.

V.d. direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Radoslav Krunić istakao je da je akcija sadnje organizaovana u cilju obeležavanja značajnog jubileja.

-Pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, realizuju zaposleni iz našeg Javnog preduzeća, kao i zainteresovani volonteri. Ova akcija pošumljavanja ne ulazi u naš redovan godišnji plan, odnosno ne spada u sadnju koju JP „Nacionalni park Fruška gora“ sprovodi svakodnevno, već je ovo vid dodatne sadnje – rekao je Krunić.