Pavlovačko jezero – novi turistički potencijal opštine Ruma

Pavlovačko jezero, poznato još i pod nazivom Kudoš, smešteno je na oko 8 kilometara severno od centra Rume, u pravcu Fruške gore

Iako u prošlosti nije bilo previše atraktivno, Pavlovačko jezero je u poslednje vreme mesto za koje se ljudi jako interesuju, privučeni magičnom bojom vode i lepotom prirode koja ga okružuje. To su samo neki od razloga zašto su neki poželeli baš tamo da imaju svoje parče zemlje i vikendicu. Ono što je svakako jedna od zanimljivosti o ovom mestu jesto i to da se na obali ovog jezera nalazi velika vila Novaka Đokovića. Upravo to je i podiglo cenu ovom mestu i učinilo ga znatno poznatijim i popularnijim. Meštani su zadovoljni dolaskom teniskog broja jedan i veruju da će sa sobom doneti i bolji i lakši život meštanima Pavlovaca i okoline, kao i da će ga ove nove okolnosti privredno osnažiti.

Inače, Đokovićeva oaza mira smeštana je u živopisnom delu Pavlovaca, na obroncima Fruške gore, između Iriga i Rume. Pošto sam Novak vodi zdrav način života, veoma mu je bilo bitno da vikendica bude izgrađena u prirodi. A, kuriozitet je, da ona ima izlaz do samog jezera.

Otkud jezero u Pavlovcima

Pavlovačko jezero, poznato još i pod nazivom Kudoš, smešteno je na oko 8 kilometara severno od centra Rume, u pravcu Fruške gore. Nastalo je 1983. godine pregrađivanjem doline potoka Kudoš, branom dužine 400 metara, zarad potrebe navodnjavanja okolnog obradivog zemljišta. Jezero je tokom leta prava atrakcija za lokalno stanovništvo, a osim njega posećuju ga i brojni ribolovci i kamperi.
Jezero zahvata površinu od oko 75 hektara, a njegove doline su blago strme i prekrivene obradivim, poljoprivrednim zemljištem. Dužina jezera iznosi 1.700 metara, a prosečna dubina jezera se kreće oko 6 metara.

Raj za ribolovce

Vlasnik ovog jezera je bilo poljoprivredno preduzeće Agroruma, koje je odlučilo da jezero poribi šaranom i od tada jezero postaje popularno među ribolovcima. Osim bogatog ribljeg fonda, jezero je bogato velikim brojem ptica, kojima predstavlja prirodno stanište.
Inače, jezero Kudoš je veoma popularno među rekreativnim i sportskim ribolovcima. Bogato je ribom, a najbrojniji su primerci tostolobika, deverike, smuđa, šarana i bele ribe. Za ribolov na ovom mestu važe aktuelni propisi i uslovi kao i na svim drugim ribolovnim vodama.

Šta posetiti u okolini

Na svega 10 kilometara od Pavlovačkog jezera nalazi se jedna od najlepših banja u Vojvodini, banja Vrdnik. Banja poseduje specijalnu bolnicu za rehabilitaciju – Termal. Povoljna je za lečenje različitih bolesti i nalazi se na padinama Fruške gore. Pored banje, u ovom mestu izgrađene su i atraktuvne Fruškogorske terme.

Preporuke je da se posete i druga fruškogorska jezera – pored jezera Kudoš, na Fruškoj gori se nalazi još 15 jezera. Prva okolna jezera su Bešenovačko, Borkovačko i jezero Međeš.
A tu je i Nacionalni park “Fruška gora”, pravi raj za ljubitelje pešačenja i hajkinga. Priznaćete, dosta je zanimljivog sadržaja za aktivni odmor.

Foto: https://www.srbijapodlupom.com/pavlovacko-jezero/ https://www.discoversrem.com/jezero-pavlovci/

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: