Otpočeo novi model fiskalizacije - prelazni period do aprila sledeće godine

Otpočeo novi model fiskalizacije - prelazni period do aprila sledeće godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković obišli su lokalnu prodavnicu „3M“ u Barajevu, koja je prva u Srbiji počela da primenjuje novi sistem eFiskalizacije. Ministar Mali je, nakon kupovine, proverio fiskalni račun skeniranjem QR koda na telefonu, a potom je sa direktorkom Poreske uprave i vlasnicom prodavnice zalepio nalepnicu na izlog, koja potvrđuje da je prodavnica eFiskalizovana.

-Ovo je novi sistem, a stari sistem, kao što znate, postoji od 2003. godine. Na primeru moje kupovine imali ste priliku da vidite kako je novi sistem jednostavan, brz, efikasan. Nikakav problem nije bio u implementaciji. S druge strane, ono što mi je veoma važno, imali ste priliku da vidite da može da se očita QR kod. Dakle, mobilnim telefonom možete skeniranjem da proverite odmah da li je račun validan – rekao je Mali.

Osim što ide u korak sa novim tehnologijama, prema rečima ministra, novi model fiskalizacije je mnogo efikasniji i fleksibilniji. Ministar je napomenuo da više nema rezervnih papirnih rolni ni potrebe za plaćanjem godišnjih servisa fiskalnih kasa.

Proces implementacije novog sistema fiskalizacije je, kako je rekao ministar, započet, a prelazni period traje do kraja aprila sledeće godine. Do sada je lokacije prijavilo oko 52 000 privrednih subjekata.

-Pozivam sve fiskalne obveznike, celu privredu da što pre završi ovaj proces. Ovo privredu ne košta apsolutno ništa. I Sonja je kao privrednik već dobila subvencije koje Vlada Srbije daje kako bi bili pokriveni troškovi nove fiskalizacije - 100 evra za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj. Sa te strane privreda nema troškove, dok je korist od uvođenja novog sistema nemerljiva – rekao je Mali i dodao da očekuje da će ukupan broj onih koji će koristiti novi sistem fiskalizacije biti oko 160 do 170 hiljada, uključujući i nove obveznike fiskalizacije.

 

 

Foto: Instagram Siniša Mali