Otkaze dobilo 224 radnika od početka vanrednog stanja

NULL

Na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje ove nedelje elektronskim putem prijavilo se, prema rečima ministra rada Zorana Đorđevića, 224 radnika koji su dobili otkaz od početka vanrednog stanja. Ovi radnici, kako je rekao Đorđević, prijavili su se na listu te službe sa zahtevom da ostvare naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Pozivam ih da ne daju olako otkaze, neće sve ovo trajati do veka, a predsednik i Vlada Srbije doneće mere u cilju olakšanja poslovanja i na to će imati pravo oni koji su se poneli savesno i nisu davali otkaze radnicima. Pokušavamo da se prilagođavamo situaciji koja se menja iz dana u dan, a interes radnika je na prvom mestu – rekao je Đorđević.

Ðorđević je rekao da se Ministarstvu i Inspektoratu za rad javlja veliki broj radnika sa pritužbama da poslodavci u novonastalim okolnostima krše prava. Prema njegovim rečima vodiće se evidencija na jednom mestu i javno će biti objavljen registar svih koji se nisu pridržavali propisa, te će se, kad prođe vanredno stanje, znati ko je kršio prava. Ministarstvu se, kaže, javljaju i majke koje se žale da im poslodavac ne izlazi u susret i ne dozvoljava da rade od kuće.

Ministar rada je rekao i da će Vladi Srbije predložiti da svi savesni poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja i da im se to omogući bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti. Đorđević je podsetio da su sva socijalna davanja produžena do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi isplate građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: