Održana V sednica Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Vojvodine

Održana V sednica Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Vojvodine na kojoj su razmatrani predlozi aktivnosti Grupacije u narednom periodu sa posebnim akcentom na aktivnosti u vezi sa donošenjem podzakonskih akata u skladu sa novim Zakonom o turizmu i Zakonom o ugostiteljstvu.

Na petoj sednici Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Vojvodine (PKV), koja je održana danas u PKV, razmatrani su predlozi aktivnosti Grupacije u narednom periodu sa posebnim akcentom na aktivnosti u vezi sa donošenjem podzakonskih akata u skladu sa novim Zakonom o turizmu i Zakonom o ugostiteljstvu.

Novi Pravilnik o vrsti i uslovima garancija putovanja, od velike važnosti za poslovanje licenciranih turističkih agencija jedan je od podzakonskih akata, koji je u pripremi i čije donošenje se očekuje do oktobra 2019. godine.

Imajući u vidu da su visine premija za garancije za organizatore putovanja, koje su izdate početkom ove godine podignute za 700 odsto, dovele do toga da veliki broj organizatora putovanja, koji ostvaruje mali obim poslovanja, nije obnovilo licence, mišljenje Grupacije je da novim pravilnikom treba urediti ovu materiju na način koji će omogućiti da i male i velike agencije imaju iste uslove shodno prometu koji ostvaruju.

Siniša Đuranović, član Upravnog odbora novoformiranog Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS na današnjoj sednici predstavio je rad Udruženja. Tom prilikom, istakao je da je UTAS osnovano 22. februara 2019. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Privrednoj komori Srbije, sa ciljem da se, kako je rekao, obezbede povoljniji i jednaki uslovi za poslovanje turističkih agencija na tržištu, transparentnost rada agencija i borbe protiv nelojalne konkurencije.

Dodao je da su predstavnici UTAS članovi radne grupe koju je formiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za izradu novog Pravilnika o vrsti i uslovima garancija putovanja, načinu aktiviranja i drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja u zavisnosti od vrste organizovanog putovanja.

Predlog ovog reprezentativnog Udruženja turističkih agencija je da ovu materiju treba urediti na sledeći način:

· da se licence rangiraju u četiri kategorije prema broju putnika i poslovnom prometu – od 1.500 putnika i poslovnim prometom od 200.000 evra na godišnjem nivou, do preko 15.000 putnika i poslovnim prometom preko 1.500.000 evra. Visina prometa za rangiranje licence se utvrđuje na osnovu redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja ili na osnovu svih ostvarenih prihoda u slučaju da je kriterijum vezan za visinu poslovnog prometa ostvaren u kraćem vremenskom periodu od godinu dana,

· da se predvidi mogućnost da agencije tokom svog poslovanja, u zavisnosti od ispunjenosti uslova predviđenih za dobijanje licence, mogu menjati kategoriju licence na niže i više,

· da se predvide četiri kategorije polisa osiguranja za slučaj insolventnosti (od 25.000 do 200.000 evra),

· da se predvide četiri kategorije depozita od 3.000 evra do 50.000 evra, s tim da depozit bude u formi novčane sume zbirno na svim poslovnim računima svakog

prvog dana u mesecu, koji se može koristiti u toku meseca kao i da depozit može biti i bankarska garancija na predloženu sumu.

Sednicom je predsedavao Boris Eremić, predsednik Grupacije, a pored članova Grupacije, prisustvovali su predstavnici turističkih agencija, Siniša Đuranović, član Upravnog odbora UTAS-a, Željko Stanečić, tehnički sekretar UTAS-a, Dragica Samardžić, viši savetnik za turizam u PKV, Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV i Aleksandra Pribić, samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV.

Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

Prijava na newsletter

Pročitajte još: