Novosadska skupština usvojila planove i programe investicija u 2023.

Novosadska skupština usvojila planove i programe investicija u 2023.

Novosadska skupština je na poslednjoj sednici u ovoj godini kroz 64 tačke dnevnog reda usvojila preostale dokumente, nakon nedavnog usvajanja budžeta, koji omogućavaju funkcionisanje Grada u narednoj godini.
Usvojena su, između ostalog, dva bitna programa gradskih uprava za zemljište i imovinu vredna uskupno skoro 10 milijardi dinara, planovi gradskih preduzeća i ustanova za narednu godinu te nekolikio urbanističkih planova.

Zamenik gradonačelnika Ivan Crnobarac, pred sednicu je ponovio da je budžet Novog Sada za 2023. godinu pre svega razvojni u kojem je "nikada veće učešće kapitalne potrošnje, pri čemu je zadržana snažna socijalna komponenta i društveni razvoj i odgovornost".

Za realizaciju Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2023. godinu u budžetu grada opredeljeno je čak 8,3 milijarde dinara. Pri planiranju investicija, kao i svake godine, vodilo se računa o ravnomernom razvoju svih delova našeg grada i naših prigradskih naselja, tako da ispunimo taj cilj jednakih standarda i životnih uslova za sve naše sugrađane, istakao je tom prilikom Crnobarac.

On je naveo da je osim dokumentacije za novi most preko Dunava na stubovima starog mosta Franca Jozefa, predviđen i završetak tehničke dokumentacije novog mosta na Sentandrejskom putu, kao i projekat sanacije Temerinskog mosta.

Futog, Rumenka, Novo naselje…

Ono što bih istakao kao ključno jesu novi projekti i to izgradnja objekta za potrebe vatrogasaca u Futogu od 55 miliona dinara, kao i izgradnja nove mesne zajednice u Futogu sa ukupnom vrednosti od 170 miliona dinara. Uprava za imovinu sledeće godine gradiće i kapelu u Rumenki sa procenjenom vrednosti od 35 miliona dinara. Takođe Novi Sad će dobiti još jednu kulturnu stanicu, na Novom naselju i čini mi se da ćemo svi moći da budemo ponosni na taj objekat, kao 10. kulturne stanice u našem gradu. Nastavljamo svakako, i nakon ove godine kada nosimo tu prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, da ulažemo u kulturne kapacitete i da razvijamo kulturnu infrastrukturu, istakao je Ivan Crnobarac.

Takođe, planiran je nastavak uređenja starog gradskog jezgra, kroz realizaciju druge faze, odnosno uređivanja platoa iznad buduće podzemne garaže u Ulici Modene, koje će pratiti završteak radova na podzemnoj garaži. Planirano je i parterno uređenje prostora iznad podzemne garaže ispod Banovine i to na taj način da se neće uređivati samo prostor iznad garaže, već da se obuhvati cela ta zelena površina skroz do Ulice Jovana Đorđevića, kazao je Crnobarac.

Po njegovim rečima, sledeće godine možemo očekivati završetak Sportskog kompleksa u Futogu, izgradnju doma zdravlja na Vidovdanskom naselju, kao i završetak komunalnog opremanja Instituta BioSens.

Predviđeni su radovi na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji objekata vodosnabdevanja i objekata fekalne i atmosferske kanalizacije. Ulaganje u razvoj saobraćajne infrastrukture realizovaće se kroz izgradnju kružne raskrsnice Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, Mišeluka 3, Ulice Nikole Tesle, Ulice vojvode Кnićanina i mnogih drugih koje su predviđene ovim programom, pomenuo je Crnobarac.

Dodao je i da se planira izrada projekta saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom za Bulevar cara Lazara, te projekta uređenja Кeja sa petrovaradinske strane, od Varadinskog do Žeželjevog mosta, kao i projekta saobraćajnica sa odvođenjem atmosferskih voda u naselju Bocke.

Nastavljamo i sa ulaganjem u razvoj biciklističke infrastrukture: u 2023. godini planirana je izgradnja treće deonice bicklističke staze Novi Sad – Begeč, tačnije od Ulice Sima Matavulja do Dunavske ulice u Futogu, u dužini od oko 10,5 kilometara, kao i izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Кisač – Čenej, na deonici Novi Sad – most na kanalu DTD ka Irmovu, rekao je Ivan Crnobarac.

Кako je kazao, deo novca opredeljen je za sport i omladinu i što će omogućiti izgradnju novih dečijih igrališta i 16 novih sportskih terena.

Za narednu godinu predviđeni su radovi na uređenju mikro-lokacija na teritoriji Grada, kao i postavljanje urbanog mobilijara u vidu 1.000 klupa i 1.000 kanti za otpatke. Čuli smo zahteve i potrebe građana za uređenje kvartovskih i blokovskih površina i ponudili smo rešenje kako da bolje i kvalitetnije provode slobodno vreme u okviru svog komšiluka, napomenuo je Crnobarac.

Pomenuo je i da je Investicionim programom Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove planirano skoro milijardu i 450 miliona dinara.

Naveo je i da je ponosan sam što će Grad i naredne godine investirati u izgradnju stanova preko nove lamele u Ulici Momčila Tapavice. Po njegovim rečima, za stanove po neprofitnim uslovima izdvojeno je 240 miliona dinara preko Stambene agencije Novog Sada.

U programu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada planirana je realizacija jednog od većih i značajnijih projekata u istoriji Novog Sada, a to je svakako uređenje protorno-kulturno-istorijske celine Almaškog kraja. To je projekat koji realizujemo u saradnji sa Pokrajinskoj vladi, na čijoj podršci smo zahvalni, i za njega je izdvojeno velikih 2,3 milijarde dinara, naglasio je Crnobarac.

Izvođač raskinuo ugovor za spomenik nevinim žrtvama

Na novinarsko pitanje zašto nije postavljen spomenik nevinim žrtvama 1944/45. za šta je poslednji rok bio 26. decembar, Crnobarac je odgopvrio da je tog dana izvođač podneo zahtev za raskid ugovora zbog toga što nije u mogućnosti da radove okonča usled konstatnih ometanja, ugrožavanja gradilišta, samih radova i bezbednosti radnika.

Ugovor je raskinut sa izvođačem i predstoje naredni koraci koje treba sagledati. Ne odustaje se od te odluke, jednostavno nismo mogli predvideti, 16. decembra kada je usvajan buyet, da će doći do ovakvog razvoja događaja. Stoga sredstva nisu planirana da se prenose u narednu godinu, tako da će ona morati da se obezbede za 2023. godinu, pa potom idemo na raspisivanje javne nabavke za izbor novog izvođača. Građevinska dozvola i ostala dokumentacija ostaju i dalje na snazi, tako da jedino mi imamo dodatni posao da privedemo taj posao kraju, zaključio je Crnobarac.

Bojan Radojević iz Nove DSS je kazao da je za tu stranku taj spomenik sporan kao i niz drugih u gradu i da su proklamovali devizu "Ne podižite sporne spomenike".

Sporan je dakako spisak žrtava. Mi smatramo da yelati nikako ne treba da se nalaze na spisku žrtava i da se time zapravo skrnavi spomen na te žrtve kojima se diže spomenik. Rešenje je da se izađe sa spiskom na kojem nema dželata i da znamo kome se diže spomenik, kazao je Radojević, dodavši da je spisak žrtava u međuvremenu nestao iz javnih izvora.

I Snežani Mušicki iz SRS nisu sporne žrtve po nacionalnosti već po tome što su neke učestvovale u likvidacijama i to vidi kao vid abolicije dželata.

Njima, gradskoj vlasti je podvaljeno. Oni nisu gledali šta piše u spisku koji je Savez vojvođanskih Mađara dostavio u zahtevu za podizanje spoemnika. Da su čitali, došli bi do zaključka do kojeg smo mi došli, preko 120 imena žrtava imaju presude za učestovanje u egzekucijama. Problem je što oni neće da revidiraju spisak, izjavila je Mušicki.

Кako je kazao, razlog za donošenje Plana detaljne regulacije Starog majura u Petrovaradinu jeste postupak utvrđivanja ovog dela grada kao prostorno-kulturne-istorijske celine. Izdvojio je i dve odluke o saradnji, odnosno bratimljenju s Tivtom i turskom Alanjom, kojma Novi Sad dobija dva grada pobratima.

Iskreno me raduje realizacija nikada značajnijeg i snažnijeg investicionog ciklusa u narednoj godini, a naše je da se borimo da gradski budžet ostane stabilan kao što je i bio u prethodnih 10 godina uprkos izazovnim vremenima koja nam možda predstoje, zaključio je Ivan Crnobarac.

Šef odborničke grupe opozicione Nove DSS Bojan Radojević izjavio je da će glasati protiv svih odluka o planovima i programima rada gradskih preduzeća, protiv regulacionih planova i da neće podržati kadrovska rešenja.

Više puta smo govorili da smo zabrinuti za komunalni sektor u Novom Sadu, jer iz godine u godinu rastu subvencije kojima se problemi u komunalnom sektoru redovno guraju pod tepih i ne dolazi do rešavanja ključnih problema nego se oni odlažu za neka druga vremena. Nažalost, nama ne dolaze bolja vremena, već će trenutak kada gradska vlast bude primorana da rešava te probleme biti lošiji nego danas, ukazao je Radojević.

On je dodao da će sledeće godine najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ugroziti rad gradskih preduzeća, što će posredno ugroziti i Novosađane. "Zamenu" direktora "Vodovoda i kanalizacije", gde umesto Gvozdena Perkovića dolazi Damir Кondić, nazvao je "kozmetičkom".

Smatramo da nema nikakve suštinske promene i da Liga socijaldemokrata Vojvodine ostaje u gradskoj vlasti, da oni nemaju menadžerski kapacitet i ne treba da se nalaze u gradskoj vlasti, jer ne postoji ništa kao opravdanje, rekao je Radojević uz opasku da odbornici LSV već nekoliko sednica ne dolaze u Skupštinu grada.

Zamenici šefa Odborničke grupe SRS Snežani Mušicki indikativno je to što su gradska preduzeća u devetomesečnom izveštaju beležila gubitke, da novim izmenama plana poslovanja svi beleže dobit na kraju godine.

U toku održavanja sednice, pred Skupštinom grada predstavnici Pokreta slobodnih građana, Akcije progresivne Vojvodine (APV) i udruženja Slobodarskog saveza Srbije – Grupa Oktobar ponovo su podneli zahtev da se Vladimiru Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada.

Izvor: www.dnevnik.rs

Foto: Grad Novi Sad