Novi gradski centar umesto BIP

Nacrt plana biće na javnom uvidu do 26. marta 2019. godine.

Zemljište na kome se danas nalazi Beogradska industrija piva dobila je prenamenu iz industrijskog u mešoviti gradski centar sa pretežno komercijalnom namenom. Sada se razradom u detaljnim planu utvrđuje program budućih funkcija, pravila građenja i infrastrukturnog opremanja. Površina iznosi gotovo sedam hektara, a lokacija je idealna za za razvoj poslovnih i drugih komercijalnih sadržaja.

Nacrt plana biće javan od 26. marta

Nacrt plana biće na javnom uvidu do 26. marta 2019. godine. Predviđa podelu obuhvaćenog prostora na tri funkcionalna dela: mešoviti gradski centar, komercijalna zona i javne površine. Pored javnih namena, ostatak plana je pretežno komercijalna namena podeljen u četiri celine. Tri celine čisto komercijalne namene (K1) i jedna parcela za mešovitu namenu (M4). Sve četiri zone su predviđene za objekte srednje ili više spratnosti, ali samo do visine od 32 metra.

Novih 440 stanova 

Stanovanje je planirano u mešovitoj zoni (M4) sa mogućnošću izgradnje oko 440 stanova za oko 1300 stanovnika, dok je planirana površina komercijalnih namena (BGRP) oko 100.000m2, a tu se pre svega misli na poslovni i kancelarijski prostor, hotelski smeštaj i maloprodaju.

Vajfertova vila će biti obnovljena

Uz Bulevar vojvode Putnika nalazi se i jedina preostala zgrada iz prvobitnog kompleksa pivare – Vajfertova vila. Zgrada izgrađena krajem 19. veka u duhu romantizma predviđena je za obnovu u funkciji industrijskog turizma, sa mogućnošću održavanja racionalizovane proizvodnje za te potrebe.

Izvor: kancelarijainfo

Foto: Pixabay

Prijava na newsletter

Pročitajte još: