Nove mere za pomoć privredi – 60% minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa

NULL

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60% od minimalca, odložiće, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokreće novi projekat “Moja prva plata”. Ovo su nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona koje je najavio predsednik Srbije.

Vučić je naglasio i da je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

Ističe da država ima dovoljno sredstava da direktno još novca da privredi, kako bi je osnažila, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Daćemo za dva meseca, za jul i avgust, po 60% od minimalca za sve njihove radnike. Tri meseca smo privredi isplatili pun minimalac, još dva meseca isplaćujemo po 60% – rekao je Vučić za RTS.

Kaže da će država odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprinosa, iako će to, ističe, državu koštati 300 mil evra.

Vučić je najavio da uskoro kreće projekat Moja prva plata koji podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku 20 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24 000 dinara.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: