Nove mere stupaju na snagu danas – ko može da radi duže, a ko može i tokom vikenda?

NULL

Danas stupa na snagu Uredba koja podrazuma skraćeno radno vreme za ugostiteljske objekte, restorane, kafiće i tržne centre. Inspektori će kontrolisati i oštro kažnjavati sve koji budu kršili mere, jer je cilj sprečavanje širenja zaraze i čuvanje zdravlja građana.

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 časa, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i svi gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pijace će, osim radnim danima, biti otvorene i vikendom od 6 časova ujutru do 15 časova.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Apoteke pri tržnim centrima će moći da rade samo ako su sa spoljne strane objekta, to važi i za supermarkete, uz obavezno postavljenje tzv. koridora za ulaz/izlaz.

Oni koji su registrovani kao restoran ili kafić ne može da ima šaltere. Ali svi mogu da se registruju na dostave, što je većina i uradila. Njihove kuhinje mogu da rade 24/h i na poziv kurirskih službi da dostave hranu, ali ne mogu da otvore svoj šalter, jer je to onda promena njihove deltanosti.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: