Nove mere na snazi: Od danas otvoreni tržni centri

Nove mere na snazi: Od danas otvoreni tržni centri

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6 do 22, navodi se u Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara. To je objavljeno i u Službenom glasniku.

Rad je i dalje zabranjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića. Upravljač objekta je dužan da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno, prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske. Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, zajedničke prostorije i predmete koje koriste moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati. U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, ima više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22h, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno, i dalje, mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

 

 

 

 

 

Foto: big-cee.com