Niz pomaka radi poboljšanja položaja romske zajednice u opštini Nova Crnja

Opština Nova Crnja nalazi u Srednje-banatskom okrugu i obuhvata i naselja: Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Radojevo, Srpska Crnja i Toba. Prema popisu iz 2011. godine ovde živi ukupno 10.272 stanovnika. Od tog broja Romi se nalaze na trećem mestu po broju pripadnika i ima ih 1.016.

Opština Nova Crnja nalazi u Srednje-banatskom okrugu i obuhvata i naselja: Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Radojevo, Srpska Crnja i Toba. Prema popisu iz 2011. godine ovde živi ukupno 10.272 stanovnika. Od tog broja Romi se nalaze na trećem mestu po broju pripadnika i ima ih 1.016.

Kako je istaknuto u maju ove godine, Opština Nova Crnja je uradila niz pomaka radi poboljšanja položaja romske zajednice i u tom pravcu će nastaviti.

Naime, održan je sastanak predsednika Opštine Vladimira Brakusa, romskog kordinatora Antona Jovanovića, pokrajinske poslanice Jelene Jovanović i direktorke Kancelarije za inkluziju Roma, Ljiljane Mihajlović.

Tema razgovora bio je položaj Roma u opštini Nova Crnja, sa posebnim akcentom na obrazovanje romske populacije, navedeno je na sajtu Opštine.

Sastanak sa Ljiljanom MIhajlović održan je i u martu prošle godine, kada se razgovaralo o važnosti uključivanja nevladinog sektora i sprovođenju domaćih i međunarodnih projekata na lokalnom i regionalnom novou, koji imaju za cilj da doprinesu još većoj integraciji romske zajednice u Opštini Nova Crnja.

Mihajovićeva je tada istakla da će Kancelarija za inkluziju Roma nastojati da sektore na lokalnom i regionalnom nivou poveže, kako bi protok informacija brže stigao do relevantnih aktera koji mogu da  doprinesu rešavanju uočenih problema.

U januaru ove godine Ljiljana Mihajlović je posetila Udruženje „Sae Roma“ iz Radojeva, a aktivnosti udruženja realizovane su u okviru projekta “Društvena briga o romskoj deci“ koji je finansiran od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Radionica na temu zaštite životne sredine i likovni konkurs su neke od aktivnosti koje se realizuju u okviru ovog projekta, preneo je sajt Kancelarije za inkluziju Roma.

U junu ove godine, na nacionalnoj konferenciji povodom završetka projekta “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom kovida-19 u 18 lokalnih samouprava”, predstavljeni su rezultati projektnih aktivnosti koje su se odnosile na obrazovanje, informisanje i pristup čistoj vodi, prenela je agencija Beta.

Kako je saopšteno, cilj projekta bio je smanjenje dodatne ranjivosti muškaraca, žena i dece iz romske zajednice i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom kovida-19.

Projekat je realizovan od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine u 18 lokalnih samouprava, među kojima je bila i Nova Crnja.  Ukupan broj korisnika projekta je više od 800 Roma i drugih marginalizovanih porodica.

Mi možemo uraditi sve da isključivanje smanjimo i da se Romi osete ravnopravno uključenim u sve segmente života – rekla je tom prilikom ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, istakla je da je romska populacija jedna od najranjivijih grupa na tržištu rada, zbog čega su mere i aktivnosti politike zapošljavanja posebno usmerene na tu kategoriju stanovništva.

U maju ove godine počela je i realizacija projekta “Pridruži se, budimo proaktivni, budimo kreativni” u Novoj Crnji, Kikindi i Adi. Fokus projekta je na obrazovanju i zapošljavanju mladih Roma, a nosilac projekta vrednog 450.000 evra je NVO Duga iz Ade. Finansijer je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Mi prvo moramo da vidimo sa čime raspolažemo, tako da smo se odmah povezali sa nacionalnim službama za zapošljavanje. Treba da vidimo u kojoj meri treba raditi na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji, ali i da saznamo šta je od profila potrebno u tom mestu u kom se projekat sprovodi. Jako je važno da radimo i na razbijanju predrasuda o Romima. Imamo dosta pozitivnih primera u kojima su firme zaposlile mlade Rome, tako da nam je želja ovim projektom da nastavimo sa tom lepom praksom – istakla je Vesna Civrić, menadžer projekta, preneo je sajt Grada Kikinda.

Na konferenciji o projektu, Ljiljana Mihajlović je predstavila trenutni položaj mladih Roma na tržištu rada, sa osvrtom na probleme sa kojima se oni susreću:

Prema poslednjim podacima, oko 60% ispitanika tvrdi da najveću diskriminaciju doživljava tokom prijave za zaposlenje. Aktivne mere zapošavanja sprovode se godinama, od javnih radova, samozapošljavanja, tako da je neophodno da se sagledaju sve potrebe romske zajednice, odnosno da se zna tačan podatak o starosnom uzrastu Roma na evidenciji Nacionalne službe, da se sagleda njihova obrazovna struktura i to da se spoji sa potrebama tržišta rada.
 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: