Nastavlja se partnerstvo Nemačke razvojne saradnje i Ministarstva za rad

Nastavlja se partnerstvo Nemačke razvojne saradnje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na planu upravljanja migracijama u Srbiji

Nastavlja se partnerstvo Nemačke razvojne saradnje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na planu upravljanja migracijama u Srbiji

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo je, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, novi Sporazum o realizaciji projekta tehničke saradnje sa programom Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvojˮ (PME). Ovo je treći u nizu ovakvih sporazuma i predstavlja nastavak uspešne saradnje Ministarstva sa ovim Programom.

Nemačka vlada izdvojila je značajna sredstva za realizaciju III faze programa „Migracije za razvoj“, koja ima za cilj unapređenje perspektiva povratnika i lokalnog stanovništva u pogledu ekonomske i socijalne inkluzije. Konkretne mere, na koje su se sve tri strane ovim Sporazumom obavezale da će zajednički sprovesti, su mere unapređenja koje ispunjavaju potrebe tržišta rada u Republici Srbiji za povratnike i lokalno stanovništvo, zatim pozitivno ocenjeni uzorci učesnika u programu (povratnici i lokalno stanovništvo) u pogledu njihovog socijalnog statusa, kao i zapošljavanje učesnika kroz pojedinačne podsticajne mere.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), koja sprovodi Program u Srbiji, pored konkretnih mera usmerenih na stanovništvo, pružiće i podršku u vidu tehničke ekspertize, zatim, obuka stručnjaka iz relevantnih domaćih institucija sa kojima se ostvari saradnja u toku Programa, podrške za inovativne pristupe razvoju lokalnog tržišta rada u vidu sredstava za jedinice lokalne samouprave i sredstava za tehničku podršku, itd. Sve strane podjednako su posvećene postizanju cilja ovog Programa, svaka u okviru svojih nadležnosti. Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), u kome učestvuje i program „Migracije i dijaspora“ (PMD) će ostati centralna komponenta Programa i prva tačka za informisanje i upućivanje korisnika Programa na najadekvatnije, po meri skrojene individualne mere podrške.

Kontakt za saradnju sa medijima:
Marija Branković, Communications and PR Manager
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
M: + 381 63 538 672
E:marija.brankovic@giz.de

Prijava na newsletter

Pročitajte još: