Najveći zemljoposednici u Srbiji – promene na vrhu

NULL

Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković godinama su na vrhu liste najvećih zemljoposednika u Srbiji. Situacija je danas malo izmenjena, na visokoj poziciji ostao je Matijević, a pored njega su malo poznat Pančevac Miroslav Aleksa i Al Dahra.

U MK grupi Miodraga Kostića odlučili su da prodaju deo zemljišta i ulože novac u modernizaciju proizvodnje. Miroslav Aleksa, vlasnik Almexa, za razliku od Kostića, odlučio je da kupuje zemlju, pa je zbog toga ušao u sam vrh srpskih veleposednika. On sa 20 hiljada hektara ne može da parira Petru Matijeviću koji obrađuje 40 hiljada hektara od kojih je čak 33 000 u njegovom vlasništvu. Na trećem mestu je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd sa blizu 17 hiljada hektara oranica. Ako bi se gledali hektari koji su u vlasništvu, Al Dahra, čije je sedište u Abu Dabiju, bila bi na drugom mestu a ako je parametar površina koja se obrađuje, onda su na trećem.

Na četvrtom mestu je, prema podacima Agrosmarta, vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13 hiljada hektara koliko ukupno obrađuje, a od čega gazduje na oko 10 hiljada. Na petom mestu je MK grupa koja je izgubila drugu poziciju nakon što je prodala nekoliko svojih poseda od kojih neka i prvoplasiranom Matijeviću. Zbog toga sada obrađuje, umesto nekadašnjih 19 hiljada hektara, samo 12 i po hiljada. Šestu poziciju, drži takođe ne baš mnogo poznat javnosti, Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. On ima oko 12 hiljada hektara, od toga pola ima u zakupu. Ova firma se ranije bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju.  

Prijava na newsletter

Pročitajte još: