Mere za oporavak privrede biće predstvaljene sutra – pomoć i privatnom sektoru i građanima

NULL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prva da će država obezbediti pomoć malim i mikro preduzećima tako što će vlasnicima i njihovim zaposlenim platiti minimalnu zaradu za tri meseca, ako tokom vanrednog stanja ne otpuste više od 10 odsto radnika. Za srednja i velika preduzeća taj iznos trebalo bi da bude 15 000 dinara.

Prema očekivanjima, plaćanje poreza i doprinosa biće odloženo za period od tri meseca, a plaćaće se od sledeće godine, na 24 rate. Porezi na dohodak i dobit takođe će biti odloženi. Očekuje se i da će država dati povoljne kredite za likvidnost, po kojima će garantovati čak 80%, a kamata će biti oko 3,5% uz grejs period od 12 meseci. Uslov za sve ove mere, kako je i najavljeno, biće da poslodavac nije otpustio više od 10% zaposlenih od proglašenja vanrednog stanja.

Paket pomoći privredi koji priprema Vlada Srbije, prema Vučićevim rečima, biće u vrednosti oko pet milijardi evra. On je za TV Prva rekao da je država u mogućnosti da toliko novca izdvoji za privrednike zbog toga što su javne finansije u dobrom stanju i zato što postoji budžetska rezerva, ali će se država za te namene zaduživati na domaćem i međunarodnom tržištu.

Vučić je naveo i da se razmišlja da se svakom punoletnom građaninu Srbije da po 100 evra kako bi se povećala potrošnja. A za to je potrebno, kako je, istakao, 520 miliona evra.

Mere za pomoć privredi zvanično bi trebalo da budu objavljene sutra.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: