Mere državne pomoći nedovoljne za sektor ugostiteljstva

NULL

Državne mere za pomoć privredi nisu dovoljne za sektor ugostiteljstva i primenjive su svega 40%, rekao je za eKapiju direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

Prema rečima Genova državna pomoć u isplati minimalne zarade od najmanje šest meseci za zaposlene u hotelima i restoranima mogla da sačuva radna mesta. U HORES-u, kako kaće Genov, rade na istaživanju mera koje bi bile primenjive za njih, kako bi predložili novi paket.

Niko ne sagledava nas specifično, jer mi nismo fabrika i nećemo 1. juna početi da radimo jer nećemo imati goste – rekao je Genov.

Hoteli u Srbiji tokom zimske sezone radili su smanjenim kapacitetom, a najviše su pogođeni smeštaji na Dunavu, kao i banje.

Hotelijeri su iscrpljeni, pred kolapsom su. Mi nismo sposobni da više da investiramo, uzimamo kredite, dolaziće do prodaje hotela, jer neće moći ljudi da nastave da rade – nevao je Genov.

Hoteli u Beogradu za strane turiste, za poslovne ljude, sigurno neće raditi do oktobra, u najboljem slučaju. Biće velikih problema za njihov opstanak, smatra Genov jer oni nemaju rezervu, a problem su i računi ka javnim preduzećima, posebno ka EPS-u. Hoteli plaćaju angažovanu struju koja je izuzetno visoka i sada kada ne rade, to je po 20-30 hiljada evra mesečno. Tu je, ističe Genov, potrebno odlaganje. On smatra da i lokalne samouprave treba da pomognu hotelima. Potrebno je. Prema njegovim rečima, da se za ove mesece kada ne rade, hoteli oslobode plaćanja poreza, kao i restorateri, jer ukupno 42 fiskalna i parafiskalna nameta plaćaju. Značajna mera pomoći ovom sektoru bilo bi, kako kaže Genov, i smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na 10%.

Posle krize izazvane koronavirusom, turizam će morati, smatra Genov, da se osloni na goste iz zemlje. Prema njegovim procenama doći će od smanjenja cena u ugostiteljstvu od 20 ili 30% i to na globalnom nivou.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: