Međunarodni festival narodnih orkestara u Kikindi

Kikinda će i ove godine u periodu od 26. do 31. jula biti domaćin Međunarodnog festivala narodnih orkestara FENOK i Etno kampa koji će i ovoga puta ugostiti mlade iz Novog Sada, Sombora, Subotice, Beograda, Temišvara i Banjaluke.

Kikinda će i ove godine u periodu od 26. do 31. jula biti domaćin Međunarodnog festivala narodnih orkestara FENOK i Etno kampa koji će i ovoga puta ugostiti mlade iz Novog Sada, Sombora, Subotice, Beograda, Temišvara i Banjaluke.

Akademsko društvo za negovanje muzike ,,Gusle” iz Kikinde, jedno je od najstarijih muzičkih društava u Srbiji koje u kontinuitetu radi od 1876. godine. Pored velikog broja sekcija, u okviru Društva postoji radionica za izradu kostima, koja se može pohvaliti kvalitetnom izradom scenskih kostima i narodnih nošnji, ali i naučno-istraživački odbor čiji su članovi ugledni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i etnologije. Ono što posebno ističu, pored značajnih uspeha njihovih članova, jesu upravo manifestacije FENOK i Etno kamp.

FENOK – Međunarodni festival narodnih orkestara

U poslednjoj nedelji jula, u organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike “Gusle” biće održan dvadeset i prvi Međunarodni festival narodnih orkestara FENOK. Ova manifestacija će se kroz šestodnevni program potruditi da na što bolji način posetiocima približi folklor kako naše zemlje tako i zemalja učesnica, pažljivo odabranim orkestrima, ansamblima i pevačkim grupama koje predstavljaju pravu dragocenost za javnost koja nema prilike da često uživa u zvucima banatskih gajdi, mađarske citre, slovačke harmonike…

Na festivalu koji će se održati u dvorištu Kirije od 20.30h pored domaćih, nastupiće i ansambli iz Rumunije, Bugarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na ostalom programu festivala biće i veče tradicionalnog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima (26. jul), zatim večeri orkestarskog muziciranja (28. i 29. jul) a u toku vikenda posetioci će prisustvovati večeri romantične muzike i rok koncertima.

Etno kamp

Organizatori FENOK-a najavljuju i Etno kamp, istraživačku stanicu folkloristike. Boravak u kampu za studente predstavlja značajno i jedinstveno iskustvo. Pored saradnje sa brojnim predavačima i kolegama, studenti imaju prilike da aktivno učestvuju u istraživanjima kroz razgovor, sviranje i muziciranje sa kazivačima.

Značajno je spomenuti i to da je dugogodišnjim prikupljanjem materijala sa terena na tlu Banata, formirana najveća i najznačajnija biblioteka pisanih, audio i video sadržaja. Pored materijala sakupljanog od 1999. godine, u arhivi Gusala nalazi se i veliki broj radova, tekstova i snimaka dobijanih od saradnika Etno kampa. Ova bogata arhiva dostupna je u bilo kom trenutku, čime se pokazuje želja Gusala za širenjem podataka o kulturnoj baštini Banata ali i oživljavanjem tradicije ovog kraja. Objekat istraživanja nisu samo tradicionalne igre i muzika, nego i savremene melodije i svetkovine poput igranki, slava, svadbi …

Etno kamp traje tokom cele godine kada su na terenu manji istraživački timovi, a rad kampa intenzivira se u toku letnjih meseci.

Interesantno je povezivanje ovih dveju manifestacija koje između ostalog podrazumeva da se prikupljeni materijal na Etno kampu obrađuje u okviru muzičkih radionica a zatim prenosi na scenu. Ovo je jedinstvena prilika da mladi muzičari iz gostujućih zemalja nauče nešto novo o srpskoj muzici a da publika čuje mnogobrojne, zaboravljene melodije.

 

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: