Mali Iđoš stari, ali omladina ne prepušta stvari slučaju

Prema podacima iz 2011. godine, u opštini Mali Iđoš živelo je 12.031 ljudi, a među njima oko 2.300 mladih (od 15 do 30 godine starosti), dakle, oko 19% od ukupnog broja stanovništva. Starosna struktura stanovništva opštine Mali Iđoš sve više ima karakteristike “regresivnog”, odnosno starijeg tipa stanovništva, budući da se smanjuju fertilni i omladinski kontingent stanovništva.

Prema podacima iz 2011. godine, u opštini Mali Iđoš živelo je 12.031 ljudi, a među njima oko 2.300 mladih (od 15 do 30 godine starosti), dakle, oko 19% od ukupnog broja stanovništva. Starosna struktura stanovništva opštine Mali Iđoš sve više ima karakteristike “regresivnog”, odnosno starijeg tipa stanovništva, budući da se smanjuju fertilni i omladinski kontingent stanovništva.

Obrazovanjem i vaspitanjem dece i omladine, u opštini Mali Iđoš bave se tri osnovne škole i jedna predškolska ustanova.

– Postojeće obrazovne institucije su realna osnova za kvalitetno i efikasno pružanje opšteg znanja i vrednosti neophodnih za normalan život u ovoj multikulturnoj i multietničkoj sredini. Posmatrajući kvantitativne pokazatelje po godinama, negativan prirodni priraštaj i visoka stopa mortaliteta u opštini reflektuju se i na pad broja đaka osnovnih škola u odnosu na ukupno stanovništvo – navedeno je u Strategiji razvoja opštine Mali Iđoš 2017-2027 (I deo – Analiza stanja realnog i javnog sektora prethodnog perioda).

Takođe, mladi obrazovani kadrovi nalaze se među nezaposlenima, pa postoji opasnost od nemogućnosti zadržavanja školovanih mladih kadrova.
Sprovedeno je i istraživanje prilikom definisanja Lokalnog akcionog plana politike za mlade za period od 2014. do 2019. godine. Učesnici Fokus grupa definisali su problem koji nisu rešeni i na kojima u daljem periodu treba raditi.

Između ostalog, mladi iz Malog Iđoša su naveli nedostatak prostora za razonodu i nepostojanje bazena, iz Lovćenca nezaposlenost i manjak kulturnih dešavanja, a u Feketiću odvajanje mladih po nacionalnosti.
Na pitanje “Koji je najveći problem mladih po tvom mišljenju, u tvom mestu” mladi su odgovorili sledećim redosledom: apatija i nezainteresovanost, odlazk iz mesta, delikvencija, kriminal, narkomanija i alkoholizam.
Što se tiče aktivnosti koje pruža mesto u kojem mladi žive, najviše njih smatra da su to sportske aktivnosti, zatim ističu kulturno umetnička društva, pozorište, koncerti, festivali, sekcije u školama, pozorište i mali broj njih kaže da je to bioskop.

Gde mladi mogu da se obrate?

Ipak, u ovoj opštini mladi pokušavaju da promene stvari. Imaju Kancelariju za mlade, čiji je cilj da omladincima pruže mogućnost da im se obrate sa bilo kojim pitanjem i idejom.

Kancelarija za mlade je dostupna svakog radnog dana da vam pomogne u ostvarivanju vaših zamisli – poručuju.
Lokalna kancelarija za mlade je deo Opštine Mali Iđoš. Zadužena je za kreiranje i sprovođenje programa i aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života mladih. Odgovorna je za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za mlade.

Pitanjem mladih posebno se bavi grupa iz Lovćenca, okupljena u Omladinski savet Lovćenac

Kako se ističe u Strategiji razvoja opštine, žitelji Lovćenca, naročito mladi, trude da uspostave modernu urbanu sredinu, po sopstvenim stvarnim potrebama što oslikava ljubav, poštovanje i odanost prema rodnom mestu.

U Feketiću postoji i Društvo za zaštitu majki i dece Izida, kao civilna nevladina organizacija registrovana 5. marta 2002.godine. Nastoji da radi po programu evropskog modela zbrinjavanja dece i omladine sa invaliditetom i mentalnim smetnjama u razvoju. U Izidinim prostorijama dnevno boravi od 10 do 40 dece i omladine.

Interkulturalna omladinska razmena

Tokom jula 2018. godine u Malom Iđošu je organizovana i Interkulturalna omladinska razmena, organizacija iz Novog Sada, Nemačke i Francuske. Učesnici su tokom deset dana otkrivali kako težiti ekološkoj i društvenoj održivosti u multkulturalnoj zajednici. Pomagali su lokalnom stanovništvu u revitalizaciji farme koju posećuju mladi i kreiranju sadržaja za mlade na njoj.

Veliki uspeh Adriane Vilagoš

Posebnu pažnju na mlade ljude iz Malog Iđoša privukla je početkom avgusta ove godine Adriana Vilagoš, atletičarka koja je odbranila titulu juniorske prvakinje sveta u bacanju koplja, na šampionatu u kolumbijskom Kaliju. Ona je do drugog svetskog zlata stigla novim nacionalnim rekordom i rekordom šampionata za starije juniorke – 63,52 metra.

– Cilj nam je da mladi sportisti poput Adriane mogu svakodnevno da treniraju u najboljim uslovima u svojim lokalnim zajednicama, da svako mesto u našoj Srbiji ima sportske terene na kojima će stasavati novi šampioni. Šampionski put juniorske svetske rekorderke, naše Adriane, potvrda je da je uspeh odluka da ne odustajemo i da sport u svakom kutku Srbije stvara najbolje na svetu. Adriani smo obezbedili najbolje uslove za trening u njenom rodnom Malom Iđošu, jer sigurno da je upravo ona uzor svim mladim sportistima širom Srbije, a nama snažana potvrda i motiv da istrajemo u prioritetu da obezbedimo uslove da svako može da se bavi sportom u Srbiji u svom rodnom mestu, jer svako mesto Srbije jeste polazna tačka na putu ka šampionskim sportskim rezultatima – rekao je prilikom posete Malom Iđošu tadašnji ministar sporta Vanja Udovičić.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: