DA LI HRVATSKI KRAŠ PRELAZI U SRPSKO VLASNIŠTVO?

U Hrvatskim medijima već danima se spekuliše o identitetu kupca danas već 10% akcija hrvatske kompanije Kraš. Mediji navode da je on treći "igrač" zbog kojeg su akcije Kraša astronomski skočile na zagrebačkoj berzi. 

U Hrvatskim medijima već danima se spekuliše o identitetu kupca,danas već 10% akcija hrvatske kompanije Kraš. Mediji navode da je on treći “igrač” zbog kojeg su akcije Kraša astronomski skočile na zagrebačkoj berzi.Misteriozna osoba koja stoji iza nedavne masovne kupovine  deonica Kraša navodno je srpski preduzetnik Nebojša Šaranović, u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, prenose zagrebački mediji. 

Portal Novac.hr. navodi da je ova informacija proverena iz nekoliko izvora, a potvrđeno je i da se Šaranović krije iza računa banke na kojem se sada nalazi šest odsto udela u fabrici.

Prema informacijama Zagrebačke berze, na skrbničkom je računu do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet posto, što je znači da je prema zakonu obvezno objaviti ko stoji iza računa.

Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto. 

Intenzivna kupovina na zagrebačkoj berzi je nastavljena i danas. Do 13.30 sati srpski preduzetnik, koga u Hrvatskoj nazivaju i kraljem papira, kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša. Deonica konditora tom prilikom je ponovno uzletela i to na 850 kuna (13.500 dinara), odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

Podaci su potom pokazali da se do tri sata popodne trgovalo sa ukupno 4,3 odsto deonica Kraša na berzi u vrednosti od 6,7 miliona evra. Tako je Šaranović u Krašu stekao udeo od oko 10 odsto.

Zanimljivo je da su 2010. srpski mediji pisali kako je Kraš hteo da kupi fabriku slatkiša “Jafa Crvenka”, a Šaranović ih je tad odbio.

 

Iyvor: Novac.hr

Prijava na newsletter

Pročitajte još: