Plazma

Koka Kola preuzima Bambi za 260 miliona evra

Coca-Cola HBC AG, koja u Srbiji posluje od 1968. godine, kada je otvorena fabrika u Zemunu, preuzeće kompaniju Bambi iz Požarevca od fonda Mid Europa Partners. Vrednost akvizicije iznosi 260 miliona evra. Očekuje se da će proces biti okončan u drugom kvartalu 2019. godine. Bambi je osnovan 1967, a njegovi brendovi su, osim najprepoznatljivije Plazme, koja poseduje 29% tržišnog udela u kategoriji konditorskih proizvoda, Bambi, Wellness, Zlatni Pek i Josh. 

Prilika za stvaranje dodatne vrednosti 

Kako je rekao glavni izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC AG Zoran Bogdanović, strateška namera je da ova akvizicija omogući kompaniji nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i mogućnost proširenja u komplementarne kategorije proizvoda:

"Ova akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrednosti za našu kompaniju, kupce i akcionare. U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka dodaćemo potrošačima dobro poznate, komplementare brendove, kao i inovativne veštine i znanja. Ovo će dodatno ojačati našu relevantnost na tržištu i odnos sa kupcima i dati nam mogućnost da povećamo svoje prisustvo u ključnim prilikama za konzumaciju, kao što su početak dana, konzumacija u pokretu i užina i osveženje kod kuće".

Dodao je da je Srbija jedno od najbrže rastućih tržišta kompanije Coca-Cola HBC globalno. Veruje da ova akvizicija nudi mogućnost sinergije kroz zajedničke promocije i komplementarne inovacije: "Značajna vrednost kompanije Bambi jeste i jaka distributivna mreža, uključujući rashladnu distribuciju u strateški važnim kanalima, kao što su tradicionalna maloprodaja i HoReCa". 

Osim sokova, Koka Kola puni i vodu Rosu

Coca-Cola HBC AG u Srbiji ima 14 proizvodnih linija i više od 1.000 zaposlenih. Prisutna je na ovom tržištu, ne samo kroz poslovne aktivnosti, već i kroz različite investicije, kao i pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju i društvenu zajednicu. Do danas je kroz dugoročne programe i CSR aktivnosti investirano u lokalnu zajednicu preko tri miliona evra. Osim gazirnih pića, kao što su Coca‑Cola, Coca‑Cola Zero, Sprite i Fanta, proizvodi i negazirana pića, sokove i energetska pića (neXt, JOY, Pulpy, Monster i Ultra Energy), kao i vodu - Rosu. 

Foto: bambi.rs