Ko isplaćuje trudničko bolovanje?

 

Ako ste preduzetnik ili vlasnik firme, a vaša zaposlena je ostala u drugom stanju, znamo da vam je najčešća nedoumica kako i ko isplaćuje trudničko bolovanje.

 

Ako ste preduzetnik ili vlasnik firme, a vaša zaposlena je ostala u drugom stanju, znamo da vam je najčešća nedoumica kako i ko isplaćuje trudničko bolovanje. Zato smo vam u ovom blog postu odgovorili na prethodno pomenuta pitanja, ali smo i objasnili kako se plata zaposlene obračunava, kao i koliko njeno bolovanje traje.

Trudničko bolovanje 

Trudničko bolovanje jeste bolovanje koje zaposlena žena u drugom stanju može otvoriti odmah na početku trudnoće. Da bi trudnica mogla da otvori bolovanje, njen izabrani ginikolog mora da ustanovi da joj je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može otvoriti pomenuti, izabrani ginekolog, pri čemu izdaje potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad koju trudnica dostavlja poslodavcu.

Ako se bolovanje produži, ginekolog trudnicu mora uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da se odobri dalje bolovanje. Dakle, trudničko bolovanje može trajati 30 dana na zahtev izabranog ginekologa ili više dana ukoliko je komisija tako odredila. 

Uslov kako bi trudnica mogla da otvori bolovanje, jeste da je ona u radnom odnosu kod poslodavca.

Trudničko bolovanje, odnosno bolovanje radi održavanja trudnoće je potrebno zaključiti najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pred termin porođaja, a zatim odmah otvoriti porodiljsko bolovanje posebnim rešenjem poslodavca.

Ko isplaćuje bolovanje

U prvih 30 dana trudničkog bolovanja, naknadu zarade isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava.

Kada se bolovanje zarad održavanja trudnoće produži na zahtev komisije, poslodavac vrši obračun naknade zarade i dostavlja ga matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu.

Dakle, preduzetnik trudničko bolovanje za prvih 30 dana finanasira iz ličnih sredstava, a nakon isteka pomenutih 30 dana, troškovi bolovanja idu na teret države.

Osim objašnjenog načina isplate, postoji i mogućnost da poslodavac iz svojih sredstava isplaćuje naknade zarada za više meseci, a zatim objedinjenim zahtevom može refundirati od RFZO.

Više o ovoj temi pripremilo je Vizija računovodstvo.  

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: