KNJAZ MILOŠ U VLASNIŠTVU MULTINACIONALNIH KOMPANIJA

Danas u češkoj ambasadi potpisan je ugovor o prodaji proizvođača mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca. Kompaniju “Knjaz Miloš” kupile su kompanija''PepsyCo'' i kompanija "Mattoni 1873" koja posluje u sastavu češkog proizvođača bezalkoholnih pica. Prodate su fabrika i robne marke kao što su Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix.

Danas u češkoj ambasadi potpisan je ugovor o prodaji proizvođača mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka “Knjaz Miloš” iz Aranđelovca.

Kompaniju “Knjaz Miloš” kupile su kompanija”PepsyCo” i kompanija “Mattoni 1873” koja posluje u sastavu češkog proizvođača bezalkoholnih pica. Prodate su fabrika i robne marke kao što su Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix.

Pepsi je još 2008. godine razmatrao kupovinu Knjaza Miloša od investicionog fonda Danube Foods Group.

Kompanija “Knjaz Miloš” sa tradicijom dužom od 200 godina, ponovo je promenila vlasnika. Iz ruku investicionog fonda Mid Europa Partners prešla je u ruke kompanija Pepsiko i Matoni 1873. Ovo je druga kompanija koju su Mid Europa i njen partner u Srbiji, biznismen Andrej Jovanović, prodali u poslednjih pola godine. U februaru je objavljena prodaja požarevačkog Bambija Koka-Koli za 260 miliona evra.

Direktor kompanije Miloš Stojisavljević izjavio je da kompanija “Knjaz Miloš” konačno prvi put dobija strateške partnere i da se do kraja godine očekuje promet o d 75 miliona evra. Pepsi Co je multinacionalna kompanija koja proizvodi hranu i piće i posluje u više od 200 zemalja, dok je Matoni 1873 je vodeći proizvođač vode u centralnoj Evropi. Predstavnici komapnija obećali su investiranje i nova radna mesta, ali o ceni koju su platili nisu želeli da pričaju.

Menadžer kompanije Pepsi Co, Kristof Žij rekao je da je veoma zadovoljan što su zajedno sa kompanijom Matoni partneri u ovom poslovnom poduhvatu.

Urednica magazina Biznis Radojka Nikolić rekla je da nije ništa neobično da cena ostane nepoznata i kada se akvizicija završi. Sa cenom možemo samo da spekulišemo, poručila je i dodala da je vrednost Knjaza Miloša 2015, kada je trebalo da bude preuzet od strane Mid Europa Partners, bila oko 100 miliona evra.

Najbitnije to da je “Knjaz” postao deo multinacionalne kompanije. Do sada smo videli tu situaciju sa fondovima da je Knjaz Miloš išao iz jednog fonda u drugi, da se svako trudio da nešto unapredi, a sada kada je prešao u ruke multinacionalne kompanije – to je jedan novi život fabrike”, kaže.

Nikolićeva dodaje da očekuje izlazak Knjaza Miloša na tržišta na kojima i ove kompanije posluju kao i velika ulaganja.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: