Med

Kanjiža: Otvoren pogon za preradu 1.000 tona meda godišnje

Preduzeće Tisakoop iz Kanjiže otvorilo je pogon za preradu 1.000 tona meda godišnje. Ulaganja su bila viša od tri miliona dinara, a osim sopstvenog novca, uložen je i onaj iz fondacije Prosperitati iz Mađarske. Sirovina će biti obezbeđena od preko 200 pčelara iz Vojvodine. Zahvaljujući ovom ulaganju otvoreno je više od 20 novih radnih mesta. 

"Kvalitetan med je atraktivan za plasman na domaćem i inostranom tržištu pa ćemo s našim brendom Tisamed biti zastupljeni tamo gde smo inače već prisutni s poslovanjem, a takođe i u našim Hungarikum centrima, koja imamo u više gradova", rekao je direktor Karolj Kermeci. Dodao je da im je za izvoz interesantno tržište Zapadne Evrope i Skandinavije, a već su dobili veoma pozitivne ocene u predstavljanju na tržištima Rusije, kao i u Dubaiju u UAE.

Značajna podrška fondacije Prosperitati

Preduzeće Tisakoop bavi se uvozom mađarskih prehrambenih proizvoda još od 1990. godine. Pre dve godine odlučili su da delatnost prošire na preradu i pakovanje meda. Podlogu za to predstavljala je podrška dobijena iz fondacije Prosperitati.

"Iz opštine Kanjiža za tri godine za novac fondacije aplicirao je 1.331 zainteresovani, a realizovani su njihovi razvojni poduhvati vredni 4,2 milijarde dinara, od čega je 2,1 milijarde bespovratno, što je vrednost dvogodišnjeg budžeta opštine Kanjiža", istakao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay / hansbenn