Kako će firme funkcionisati dok je vanredno stanje na snazi?

Kako će firme funkcionisati dok je vanredno stanje na snazi?

Poslodavci u Srbiji u toku vanrednog stanja, zasada, moraju zaposlenima normalno isplaćivati nadoknadu zarada. Međutim, ovo ne može da bude pravilo za ugostiteljstvo, turizam, i za te u ovom slučaju industrije koje su prve na udaru. Ne može ni da se očekuje da neko ko ne radi ispunjava obaveze prema zaposlenima.

-Javni sektor koji je na budžetu će nastaviti normalno da isplaćuje plate. Veliki problem, međutim, je privatni sektor.- kažu u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Danas rade normalno fabrike koje se bave namenskom proizvodnjom, prehrambenom, železara i druge i to uz pojačane dezinfekcione i mere kontrole. Dok je tako, dok je moguć izvoz, ti radnici mogu da budu relativno mirni. S obzirom na činjenicu da u Srbiji posluje oko 400 000 firmi, toliko ima i različitih situacija.

-Moraće da dođe do okvirnog dogovora oko troškova koji će sada nastati za sve nas i za državu. Mora da se radi i živi, a da nema pune aktivnosti - kažu u Uniji poslodavaca.

Kada je reč o isplati zarada u narednom periodu u Uniji poslodavaca kažu da bi trebalo razdvojiti one koji nastavljaju da rade na isti način, odnosno u punom radnom vremenu u punoj tehnologiji, i one koji će biti odsutni s posla, kao i one koje bi mogli da rade, a nemaju šta da rade jer im je smanjen promet. Čak i isplata minimalca u ovim okolnostima je na osnovu toga da li firma nešto radi. Kada prestane, i pitanje minimalca se dovodi u pitanje.

-Država sada mora da bude ta koja će biti socijalno odgovorna i koja će pored zdravstva koji je sada prioritet, da posegne za rezervama i pomogne svima koji su u ovoj situaciji - kažu u Uniji poslodavaca.

Države koje su već uvele vanredno stanje zbog korona virusa, mahom firme oslobađaju doprinosa čime su ostavili poslodavcima prostora za plate.

Francuska je donela uredbu da poslodavci neće plaćati dva meseca poreza i dopronose, dok je za radnike koji su u karantinu obaveze preuzela država.

Makedonija je donela odluku po zatvaranju škola da jednom roditelju država plaća odsustvo.

Grčka je izdala saopštenje o dodatnim merama: Jedan od roditelja dobija pun plaćen odmor do 10/4 od čega će svaki četvrti dan odbijati od redovnog odmora. Na primeru, to znači da od 16 dana ovog vanrednog odmora, četiri će biti odbijeno od redovnog.

U državnom sektoru plate će biti 100 odsto pokrivene od strane države, a u privatnom sektoru država će pokriti trećinu plate, dok je poslodavac dužan da pokrije ostatak do pune plate. Mere se odnose na porodice sa decom do 12 godina.

Dodatno, mnoge privatne kompanije u Srbiji se odlučuju na radnu nedelju od 4 dana, čak i one koje rade od kuće.

Sutra je sastanak Socijalno- ekonomskog saveta na kome će biti rasprava o svim ovim pitanjima.