Izletište Borkovac biće bogatije za više od 900 autohtonih sorti drveća

Sredinom oktobra u 30 opština i gradova širom Srbije otpočela je velika akcija pošumljavanja, koja će trajati do 1. decembra, a koja će i u rumskoj opštini obuhvatiti nekoliko lokacija. Prve sadnice zasađene su u izletištu Borkovac.

Sredinom oktobra u 30 opština i gradova širom Srbije otpočela je velika akcija pošumljavanja, koja će trajati do 1. decembra, a koja će i u rumskoj opštini obuhvatiti nekoliko lokacija. Prve sadnice zasađene su u izletištu Borkovac.

Kupljeno je kvalitetno višegodišnje drveće, a u pitanju su „školovane” sadnice. Reč je o nekoliko vrsta autohtonih sorti drveća koja su za ovo područje karakteristična i prepoznatljiva. U park šumi Borkovac biće posađeno 935 sadnica i to: hrasta lužnjaka i kitnjaka, graba, jasena, divlje trešnje, ali i žbunastih biljaka.

Kako je navedeno na sajtu Opštine, Ministarstvo zaštite zivotne sredine je akciju pošumljavanja u ovoj opštini podržalo sa 7,5 miliona dinara, a lokalna samouprava izdvojila je dodatnih 2,5 miliona dinara.

Pomenutim projektom ozelenjavanja pokrivreni su i troškovi seče i odvoženja bolesnih stabala u protekla četiri meseca, kao i buduće održavanje park šume Borkovac.
Resorna ministarka Irina Vujović rekla je tom prilikom da “Opština Ruma izuzetno vodi računa o zaštiti životne sredine”, dok je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić istakla da “ekologija treba svima nama da bude jedan od prioriteta, jer bez zdrave životne sredine nemamo ni zdravog života, ni zdrave budućnosti”.

Paralelno sa radovima u Borkovcu nastavlja se sadnja drveća na putnom pojasu od Žarkovca do Putinaca i od Žarkovca prema jezeru Dobrodol. Za ovu namenu Opština je izdvojila četiri miliona dinara.

Prva od tri faze uređenja jezera Borkovac

Inače, pošumljavanje Borkovca prva je od tri faze uređenja jezera Borkovac i okoline, koji se tretira kao jedan od prioriteta za Opštinu Ruma.
Prva faza obuhvatiće pomenuto pošumljavanje i uređenje prostora oko starog bazena, koje podrazumeva postavljanje mobilijara, multifunkcionalnih sprava za decu, kule za penjanje, ljuljaške, tobogane, klupe, vrteške, stolove, osvetljenje i slično.

Druga faza projekta je izrada Plana detaljne regulacije zajedno sa Opštinom Irig kako bi se jasno definisao budući izgled jezera i priobalja. Paralelno sa drugom fazom će krenuti uređenje šetališta i staza kroz šumu kao i u pripremni radovi za šetalište uz Borkovački kanal do ulice 15. avgust.
Treća faza projekta podrazumeva započinjanje radova na uređenju samog jezera, plaže, šetališta, dečijih igrališta i trim staze oko jezera.

O Borkovcu

Izletište Borkovac nalazi se na samo dva kilometra od centra Rume prema Fruškoj gori. Prava je oaza zelenila – idealno je mesto za izletnike, ali i sportiste i rekreativce zbog uređene trim staze i šetališta.
Ovde se nalazi i novi otvoreni olimpijski bazen sa pratećim sadržajima. Kompleks, pored velikog olimpijskog bazena i malog dečijeg bazena, raspolaže i dodatnim sadržajem kao što su igraonica sa stolovima za stoni tenis, pikado aparatima, stolovima za stoni fudbal i Sony Play Station konzolama. Takođe, na usluzi kupačima su i dva kafića.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: