InterFest u Novom Sadu očuvao tradiciju festivala

InterFest u Novom Sadu očuvao tradiciju festivala

Ljubitelji vina mogli su i ove godine da uživaju na Međunarodnom festivalu vina InterFest koji je zbog pandemije koronavirusa, uz sve propisane mere, održan na Ribarskom ostrvu. Zbog lakše organizacije i praćenja broja publike bašta restorana Gastro pub Berta bila je domaćin svima koji su želeli da, uz dobru muziku i hranu, uživaju u ponudi kako domaćih tako i nekoliko stranih vinarija.

Novosađani, ali i svi posetioci InterFesta imali su priliku da isprobaju i kupe prepoznatljive vojvođanske proizvode iz domaće radinosti kao što su sirevi, sokovi, med, kulen, džemovi, ajvar, raznovrsna ulja i začine, kao i pića. Za muzički program pobrinuo se muzički urednik Festivala Aleksandar Dujin, dok je za one koji su želeli da isprobaju vojvođanske kuvane specijalitete bio zadužen poznati kulinar Jovan Nikolić Njegovan. Na Festivalu je bilo 30 izlagača, od kojih 21 vinarija i nekoliko destilerija, ali i nekoliko proizvođača sira i kulena, odnosno, onih zalogaja koji lepo idu uz vina.

Kako je rekla menadžerka Festivala Jadranka Beljan Balaban, još neki izlagači su želeli da dođu, ali nisu mogli jer je berba u toku.

-Imamo prijatelje iz Hrvatske koji nisu mogli da dođu. Ali su nam se odazvale vinarije iz Crne Gore, Mađarske, Brčkog. Iako je manji broj izlagača nego prethodnih godina zbog cele situacije sa pandemijom, ipak su zastupljena raznovrsna vina. To su vina od prošle godine koja nismo imali priliku ovako da probamo. Imamo izlagače koji su na raznim takmičenjima u Evropi i svetu osvajali izuzetne nagrade. Reč je o vinarijama koje su dugi niz godina u klasi vrhunskih evropskih i svetskih vina. Mislim da srpska vina, pogotovo u poslednjih desetak godina, s obziromna nagrade koje se osvajaju svake godine na prestižnim takmičenjima, ravni sa evropskim imenima. Stvarno smo odskočili. Inače, naši vinari su stasavali sa nama, omogućili smo im svake godine direktan kontakt sa publikom – rekla je Beljan Balaban.

Predrag Crnković, vlasnik Vinarije Kiš, kaže da su ovakvi festivali od velike važnosti za vinare.

-Sav naš trud ne vredi mnogo, ukoliko to ne predstavimo našim mušterijama. Ovo je mesto gde dolazimo u kontakt sa njima. Oni ovde mogu da probaju naša vina, možemo da komuniciramo sa njima, ali i ostvarimo buduću saradnju. Kad govorimo o vinarima, ova godina je zbog pandemije, malo drugačija. Kad je u pitanju vinograd, naši troškovi i investicije su tekli neometano, bez obzira na pandemiju. Jedino smo, zbog virusa, imali velike oscilacije u prodaji. Nadamo se da će sve to brzo da se završi i da žemo krenuti uzlaznim trendom – naveo je Crnković.

Jovan Dameski, regionalni menadžer za Vojvodinu Vinarije Zvonko Bogdan, slaže se da su festivali prilika da se pokažeš i da dođeš u kontakt sa realnim kupcem.

-Nikada nije na odmet biti prisutan na festivalima. InterFest je ipak najpoznatiji festival u Vojvodini te ne možeš da se ne predstaviš na jednom takvom festivalu. Ovde dolaziš u dodir sa realnim kupcem. InterFest u centru ima svoje prednosti i čari, kao i ovaj. Ovo je više kao salon vina, gde ljudi namenski dođu, dok u centru grada svako ko prođe može da uzme čašu vina, te se više naginje vašarskoj atmosferi. Sve ima svoje čari – rekao je Dameski.

Dameski ističe da je pandemija drastično uticala na ovu vinariju koja je premijum vinarija.

-Mi nemamo vina koja su u litarskoj ediciji, nemamo rinfuzna vina u plastici, dakle nemamo vina koja su dostupna običnom portošaču u hipermarketu. Tako da je na nas uticala čitava ova situacija sa pandemijom pogotovo zbog toga što nisu radili HoReCa objekti – naveo je Dameski.

Dejan Perović, HoReCa supervizor za Vojvodinu ispred Kompanije Rubin, slaže se da je ovaj sektor, u odnosu da druge kanale prodaje u padu.

-Najviše je zaista stradao HoReCa sektor. Količina rasta u drugim kanalima prodaje ne može da nadomesti manjak u HoReCa sektoru koji svi osećamo. Taj segment nam fali da bismo ispunili svoj pun potencijal. Inače, festivali nam puno znače, jer je to prilika da se pokažemo i prikažemo u pravom svetlu. Ovaj koncept festivala je dobar, svaki vid promocije je dobar – rekao je Perović.

Posetioci InterFesta imali su priliku da degustiraju vina po ceni od 100 do 150 dinara po čaši. Izlagači su svoje proizvode ponudili po cenama od 500 do 2 000 dinara po boci, dok se domaća rakija mogla kupiti po cenama od hiljadu dinara i više.