Ilon Mask ipak kupio Twitter

„Tviter” je započeo pregovore sa Maskom u nedelju, nakon što je objasnio akcionarima određene detalje ponude

“Tviter” je u završnoj fazi pregovora o prodaji milijarderu Ilonu Masku, potvrdili su neimenovani izvori Blumberga i Njujork tajmsa, a nešto kasnije je objavljeno da je preuzimanje okončano.

„Tviter” je započeo pregovore sa Maskom u nedelju, nakon što je objasnio akcionarima određene detalje ponude. “Šuška” se da je Mask ponudio za preuzimanje kompanije – četrdeset tri milijarde dolara.

Najbogatiji čovek na svetu kupio je skoro 73,5 miliona akcija kompanije „Tviter”, koje su porasle za 26 odsto na berzi, gotovo odmah nakon što je objavio – upravo na Tviteru, da „ozbiljno razmišlja” o pokretanju nove društvene mreže.

Mask se inače sastajao se sa akcionarima „Tvitera” u poslednjih nekoliko dana, tražeći podršku za svoju ponudu. Rekao je da „Tviter” treba da bude privatan da bi se razvijao i postao prava platforma za slobodu govora.

Akcionari su naterali predstavnike kompanije da održe razgovore nakon što je Mask u četvrtak izneo detaljan plan finansiranja za svoju ponudu i tako pokušao da se „ne dozvoli da prilika za dogovor izmakne”.

Maskovo insistiranje da je dao „najbolju i konačnu” ponudu predstavljalo je prepreku u pregovorima, rekli su izvori, ali je odbor odlučio da se pregovara sa njim, kako bi potencijalno dobio bolje uslove.

„Tviter” je želeo da sazna više o svim aktivnim istragama regulatora protiv Maska, uključujući i američku komisiju za hartije od vrednosti (SEC), koje bi predstavljale rizik za dogovor, rekao je jedan od izvora Rojtersu.

„Tviter” je takođe ispitivao da li regulatori imaju prigovore o poslovanju na bilo kom od tržišta gde posluju Maskove kompanije. Ako bi se utvrdilo da bi prodaja Masku bila rizična, kompanija bi mogla da traži znatnu naknadu za raskid ugovora o preuzimanju.

Kompanija je, inače, u startu bila protiv predloga da Mask uveća svoj udeo u „Tviteru” na više od devet odsto, bez pregovora sa glavnim odborom.

Izvor: 24sedam.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: