Huawei

Gugl prekida saradnju sa kompanijom Huawei - Šta ovo znači za korisnike Huawei mobilnih telefona?

Kako javlja Rojters, Gugl prekida saradnju sa kompanijom Huawei i ukida im licencu za Android. Predsednik Donald Tramp odlučio je Huawei stavi na crnu listu kompanija iz Kine sa kojima Amerika ne želi da trguje, te je i ovaj drastični korak posledica te odluke. Trenutno još uvek nema zvaničnih potvrda iz Gugla i kompanije Huawei, ali se vest brzo proširila u svetskim medijskim kućama.


Kakve su posledice za Huawei?

Huawei ovim potezom ostaje uskraćen za neke od najbitnijih Gugl aplikacije i servise, ali će im i dalje biti dostupna javna verzija androida, Android Open Source Project. Kada odluka stupi na snagu, Rojters javlja da će Huawei momentalno izgubiti mogućnost da svoje uređaje apdejtuje na najnoviju verziju Androida, a uređaji koji tek trebaju da izađu na tržište neće imati mogućnost da koriste servise poput Google Play Store, Gmail i YouTube.
Međutim, iz Huawei su već najavili da su spremni na ovakav scenario i da je u toku izrada sopstvene tehnologije koja se testira na nekim uređajima u Kini. -Imamo sopstveni operativni sistem ukoliko dođe do toga da ne možemo više da koristimo postojeće. Bićemo spremni, imamo plan B - rekao je za "Die Welt" nedavno Ričard Ju, izvršni direktor Huawei.

Kakve su posledice za korisnike Huawei mobilnih telefona?

Veoma je važno da će ove promene uticati samo na buduće korisnike koji neće moći da ažuriraju svoj Android sistem, a izgubiće pristup i navedenim aplikacijama. Oni bi ovaj problem mogli da reše instalacijom Gapps paketa što će im pružiti iste mogućnosti koje imaju i ostali vlasnici mobilnih telefona.

 

Photo: Pixabay, jeanvdmeulen