Gastro turizam u Vojvodini

Poslednjih godina svuda u svetu, pa i kod nas posebna pažnja usmerena je na gastronomski turizam kao poseban oblik turizma koji je sve popularniji. Kako je ova vrsta turizma pravo osveženje, tako je i broj manifestacija koje govore o hrani i piću u Vojvodini, ali i celoj Srbiji u konstatnom porastu. Brojne manifestacije ovog tipa posećene su kako od domaćih, tako i od stranih gostiju.

Poslednjih godina svuda u svetu, pa i kod nas posebna pažnja usmerena je na gastronomski turizam kao poseban oblik turizma koji je sve popularniji. Kako je ova vrsta turizma pravo osveženje, tako je i broj manifestacija koje govore o hrani i piću u Vojvodini, ali i celoj Srbiji u konstatnom porastu. Brojne manifestacije ovog tipa posećene su kako od domaćih, tako i od stranih gostiju.

Turizam radi hrane

Poslednjih desetak godina gastro turizam ili kako ga drugi popularno nazivaju turizam radi hrane dotakao je najvišu tačku na lestvici popularnosti. Novi trendovi vezani za ovu granu preusmeravaju pažnju sa masovnog turizma na alternativne oblike turizma, pa su zahvaljujući tome hrana i piće postali primarni razlog obilaska određenih destinacija. Popularnost gastro turizma u Vojvodini u porastu je tek poslednjih par godina, ali ga i dalje prati nedovoljno razvijena svest kod zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu. Potrebno je ispratiti trendove koji vladaju u svetu, a koji bi nama, kao regionu doneli ogroman rast i razvoj. U svetu postoji promovisanje gastronomije kroz ugostiteljsku ponudu, pretvaranje prehranbenih proizvoda u turističke atrakcije ili turističke manifestacije hrane. Isti trend se polako razvija i u Vojvodini.

Vojvođanska kuhinja

Vojvođanska kuhinja razvijala se pod uticajem Nemačke, Austrije, Slovačke i Mađarske. Danas u Vojvodini živi oko trideset nacija pa su svi vojvođanski narodi u jednu regiju doneli svoje običaje, kulturu ali i hranu i način pripreme iste. Vojvodina je poznata po perkeltu, gulašu, ćuretini sa mlincima, rinflajšu, kuglofu, gombocama i šnenoklama. Većina od ovih jela nastala je spajanjem različitih kultura i uticaja, a danas ih možete probati u svakom ugostiteljskom objektu koji u svojoj ponudi ima tradicionalnu vojvođansku kuhinju.

Turističke manifestacije hrane u Vojvodini

Broj manifestacija koje promovišu hranu i lokalne specijalitete u Vojvodini je iz godine u godinu sve veći. Okupljanja poput festivala Ukusi Vojvodine koji se održava u Limanskom parku, Novosadskog noćnog bazara na Ribljoj pijaci ili Gastro festa u Bečeju samo su neka gde možete probati i kupiti autentične vojvođanske specijalijalitet.

Širom Vojvodine možete posetiti niz drugih manifestacija koje su popularne upravo zbog hrane. U Kikindi se svake godine održavaju Dani ludaje u čast popularne banatske bundeve. Ova manifestacija je postala simbol grada, upravo na onaj gastro način na koji bi i trebala da bude. Tokom četiri dana, koliko traje ova manifestacija, posetioci mogu probati skoro sve tradicionalne specijalitete, ali poseban akcenat se naravno stavlja na specijalitete od bundeve. U Turiji se tradicionalno održava Kobasicijada-međunarodni festival kobasica. Kupusijadu možete posetiti u Futogu koji je toliko poznat po kupusu da postigli da kupus kao prehranbeni proizvod postane zapravo njihov brend. Dolovo, a samim tim i ceo banatski kraj postao je poznat zahvaljujući Štrudlijadi. Ove manifestacije, pored niza drugih, ne manje važnih, svakako predstavljaju važne karike koje govore o napredku i razvijanju gastro turizma u Vojvodini kao regiji.

Podaci o kojima govorimo ukazuju na potencijal Vojvodine kada je reč o gastro turizmu koji je izuzetan. Sve manifestacije za svoj cilj imaju promovisanje hrane i pića stranim i domaćim posetiocima, a time se značajno Srbija uzdiže u pozicioniranju kao autentična gastronomska destinacija na turističkoj mapi kako Evrope, tako i čitavog sveta.

Pozivamo vas da posetite neke od ovih manifestacija i da se punih stomaka uverite u sav potencijal koji ova grana turizma nosi sa sobom.

Foto: vojvodina.travel, novisad.travel

Prijava na newsletter

Pročitajte još: