Država odobrila pomoć turističkim vodičima

Država odobrila pomoć turističkim vodičima

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija turističkim vodičima i turističkim pratiocima, koje će biti isplaćene u periodu od dva uzastopna meseca. Za svaki mesec u visini od 30 900,24 dinara.

Zahteve za dobijanje bespovratnih sredstava državne podrške turistički vodiči i pratioci podnose Ministarstvu od 2. do 16. juna. Državnu novčanu podršku mogu da dobiju oni koji imaju položen stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca, kao i ako su do marta 2021. godine zamenili legitimacije, odnosno da imaju odgovarajuće i važeće legitimacije. Pomoć će dobiti oni koji nisu u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu, čiji su osnivač ili član, kao i da nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa. Uslov je i da ne obavljaju samostalno preduzetničku delatnost, da nisu penzioneri. Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se na dinarske tekuće račune.

Pomoć turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje se zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid-19.