Danas treća rata državne pomoći za auto-prevoznike

Danas treća rata državne pomoći za auto-prevoznike

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će danas biti isplaćena treća rata sektorske pomoći za auto-prevoznike. Državna pomoć za auto-prevoznike podrazumeva 600 evra po autobusu, u periodu od pola godine.

Novac će, kako je rekao ministar, dobiti 654 privredna društva sa 6.393 licencirana, registrovana autobusa, koja su stekla uslove za dobijanje ove vrste pomoći od države.

- Pored pomoći koja je bila namenjena za sve preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja se prijave, a koja je podrazumevala isplatu tri puta po pola minimalne zarade za mart, april i maj mesec, postoje delatnosti koje smo odlučili dodatno da pomognemo i podržimo jer iza sebe imaju zaista težak period za poslovanje. Jedan od tih sektora jeste sektor autobuskih prevoznika koji su od početka pandemije imali sužene uslove za poslovanje zbog ograničenja u kretanju, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi - rekao je ministar finansija.

Sredinom jula, prema rečima inistra, očekuju se isplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rentakar agencije. Oni će dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta.

Za avgust je planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć. Ta se mera odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, odnsono, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.