Danas otvaranje autoputa "Milos Veliki"

DANAS OTVARANJE AUTOPUTA "MILOŠ VELIKI"

Danas u 17h otvara se deonica Koridora 11, autoput „Miloš Veliki“.  Otvaranje ove deonice znatno će olakšati putovanje svim putnicima koji putuju za Zapadnu Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Spajanjem tri deonice, Obrenovac-Ljig-Preljina,  dužina ovog autoputa je 103 km, koja će se moći prelaziti za samo 45 min, ukoliko se vozi po ograničenju od 130 km na čas.

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji.

Ekonomski gledano, ovaj autoput će omogućiti ravnomerni razvoj svih okolnih opština i privući kako domaće tako i strane investitore. Očekuje se povećanje turističkog potencijala za ovaj deo Srbije. Na ovaj autoput, putnici će moći da se uključe iz svih pravaca u zemlji.  

Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić izjavio je da grad koji nije povezan auto-putem je slepo crevo i ne može da se razvija. Ova deonica je jako važna jer povezuje Beograd i Čačak. Kada bude sve izgrađeno troškovi vozača će biti daleko manji jer će uštedeti gorivo i neće habati svoje automobile.  Bezbednost će biti mnogo bolja i ljudi više neće ginuti na “običnim” putevima, takođe znatno će se smanjiti zagađivanje životne sredine.

Autoput će imati dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara. Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru.

Planirano je 5 odmorišta u oba smera kretanja, u okviru kojih će se sledeće godine graditi benzinske pumpe. Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 trebalo bi da bude tunel „Brančić“, dužine 940 metara kod Ljiga.

Spajanjem Koridora 10 i 11 očekuje se do kraja godine, čime će se povezati Koridor 10 sa autoputem Beograd-Zagreb.