Da li planirate zamenu kućnih aparata energetski efikasnijim uređajima?

NULL

Verovatno ste u prodavnicama primetili kućne aparate sa novim energetskim obeležjima. Razlog tome je nova skala energetske efiksanosti koju je usvojila EU. Početkom 2019. godine u Evropskoj uniji su usvojene nove energetske zone, koje su na snazi od 1. marta tekuće godine.

U periodu od novembra 2020. godine do 1. marta ove godine, proizvođači su mogli da isporučuju proizvode i sa starima i sa novim nalepnicama, ali se proizvodi sa novim nalepnicama u prodaji nalaze tek od 1. marta.

Prema rečima dr Mirka Đapića, sa projekta “EU za energetsku efikasnost i eko-dizajn proizvoda”, nova skala energetske efikasnosti nema više kategorije A+++, već sadrži klase od A do G. Ono što je promenjeno jeste sam način izračunavanja vrednosti energetskih parametara u okviru klasa. On za primer daje mašinu za veš koja je pre desetak godina bila u klasi A, sada ne bi mogla zadovoljiti ni klasu G, što znači da ne bi bila dostupna na tržištu.

Na energetskoj nalepnici su se takođe promenili pojedini piktogrami, a dodat je i QR kod, kako bi građani mogli saznati više informacija o proizvodu u zvaničnoj Evropskoj bazi podataka o energetskim oznakama na proizvodima (European Product Registry for Energy Labels – EPREL).

U okviru projekta urađena je anketa koja za rezultat kaže da presudan uticaj na kupce u Srbiji ima robna marka ( 33% ispitanika) i cena uređaja (30% bi kupilo najjeftiniji uređaj), samo 13 % ispitanika je naveliko nisku potrošnju struje kao najvažniji faktor, dok je za 6% ispitanika važno da uređaj mogu kupiti na rate.

Čak 77% ispitanika zna šta znači termin „energetska efikasnost“. Od ukupnog broja ispitanih, 66 % razume oznake o energetskoj kategoriji na električnim uređajima koje koriste, dok 68% građana zna da je uređaj efikasniji ukoliko je njegova energetska efikasnost ocenjena zelenom bojom, navodi se u ovom istraživanju.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: