Da li možemo iz inflacije i energetske krize izaći neoštećeno?

NULL

Energetski i ekonomski sistemi na planeti su međusobno povezani, te se kriza i inflacija, kao domino efekat prenose na sve sisteme sveta.

Prva grupa analitičara, krizu vidi kao globalni problem koji monetarna politika pojedinačne zemlje ne može da suzbije. Predviđanja ove grupe analitičara zasnivaju se na stavu da nas nagli porast potražnje za električnom energijom u kombinaciji sa promenjivošću cena svih imputa vodi u nekoliko vrlo turbulentnih tendencija.

Druga grupa analitičara rešenje za problem energetske krize i inflacije vidi u monetarnoj politici koju će sprovesti Narodna banka Srbije, a najveći rizik prema njihovom mišljenju jeste ponovna mutacija virusa Covid 19.

Predsednik Saveta guvernera NBS, Nebojša Savić, veruje da će mere koje se donose u monetarnoj politici uticati na suzbijanje inflacije i energetske krize. Kako on objašnjava, kriza ima privremeni karakter, a rizici su vakcina i pandemija. Iako se ne može precizno tvrditi kada će preuzete mere početi da ostvaruju uticaj, optimalni rok je od 12 do 18 meseci.

Da li postoji rizik od stagflacije, kakvo je stanje na globalnom nivou, ali i u Srbiji pročitajte u tekstu koji je za vas pripremilo Vizija računovodstvo.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: