Da li je isplativo ulagati u bitkoin?

NULL

Bitkoin će uskoro, prema verovanju pobornika kripto tržišta, dostići vrednost od 100 000 dolara. Ono što je sigurno jeste da se ova najpopularnija kriptovaluta bliži svom rekordu. Njena vrednost je prošlog vikenda bila 62 083 dolara, što je nadomak aprilskog maksimuma, kada se njim trgovalo za čak 64 889 dolara. Variranja u vrednosti pripisuju se ovonedeljnom očekivanju odlučivanja američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) o tome da li će da dozvoli prvo trgovanje bitkoin fjučersima u SAD.

Ben Kaselin, šef za istraživanja i strategije na azijskoj berzi kriptovaluta AAX, kaže da skok bitkoina iznad 59 000 dolara nije proizvoljan, budući da investitori koji ulažu na dugi rok već neko vreme akumuliraju najstariju svetsku kriptovalutu.

Na tržištima se uveliko očekuje da će u četvrtom tromesečju doći do značajnog iskoraka po pitanju ETF trgovanja bitkoinom u SAD – izjavio je Kaselin.

Da na vrednost bitkoina utiče dosta faktora, pa i objave na Tviteru poznatih bogataša, poput Ilona Maska, ili pojedinih političara, ukazuje Marija Blešić iz Beogradske kripto zajednice.

Na vrednost bitkoina, kao i drugih kripto valuta, utiču mnogobrojni faktori, od odnosa prema stabilnim valutama do geopolitičkih faktora, pa i izjave uticajnih ljudi. Neki od njih veruju da će bitkoin dostići 100.000 dolara, ali na to pitanje niko nema i ne može da ima odgovor – rekla je za 24sedam Blešić.

Iako se ne usuđuje da prognozira dokle može ići bitkoin i u kom smeru će se vrednosti drugih kriptovaluta kretati, ona rado savetuje sve zainteresovane da ulažu u kripto tržište, ali oprezno.

Veliki broj ljudi u Srbiji bavi se ulaganjem u ovo tržište. Preporuka za sve koje zanima investiranje je da probaju, naravno sa nekom manjom sumom, da ulažu, i to pre svega u bitkoin. On je najstabilniji i sam način ulaganja je najjednostavniji – ističe Blešić.

Inače, sve više kompanija omogućava trgovanje i plaćanje kriptovalutama. Tako je, na primer, moguće da se i na “Eplovoj” prodavnici plaća u bitkoinima, kao i u “Majkrosoftu”. Interesantno je da je agencija Blumberg svojim korisnicima omogućila da se pretplate na vesti plaćanjem u bitkoinima. Zanimljivo je da je Ilon Mask, vlasnik “Tesle“, još pre nekoliko godina omogućio da se automobili ove kompanije kupuju bitkoinima. Cena bitkoina je i “eksplodirala” baš kada su “Tesla“, “Masterkard” i druge kompanije najavile podršku kripto tržištu.

Bitkoinu nije odoleo ni milijarder Džordž Soroš čija je kompanija za upravljanje imovinom “Soroš fond” otkrila da poseduje kriptovalutu bitkoin. Nedavno je čak i ruski predsednik Vladimir Putin signalizirao toleranciju kriptovaluta, koje su pod sve većom kontrolom regulatora širom sveta, i to iz straha da se mogu koristiti za pranje novca i kriminalne aktivnosti.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: