Colić: U Srbiji trenutno najviše posla ima u muzičkoj industriji

Filip Colić, student generacije Akademije umetnosti, kaže da dizajner zvuka ima prostora da radi u Srbiji.

Da u Srbiji ima posla za one koji hoće da radi, govori primer Filipa Colića. On je studije na Akademiji umetnosti u Beogradu završio kao student generacije. Svoje afinitete, koje je definisao tokom studiranja, i naročito tokom rada na diplomskom ispitu za koji je snimio šest pop pesama, nastavio je veoma uspešno da sprovodi i sada. Komponovao je i aranžman vodeće pesme za domaći dugometražni film “Psi umiru sami”, koju izvodi pevačica Nevena Božović, a njegova dva spota “Opusti se” (Andrija Jo) i “Zajedno” (Jenni Martin) videlo je preko četiri miliona ljudi.

Najviše posla ima u muzičkoj industriji

Colić kaže da dizajner zvuka ima prostora da radi: “U Srbiji trenutno najviše posla ima u muzičkoj industriji. Bilo da je to komponovanje, aranžmani za pesme ili miks i mastering, danas je došlo takvo vreme da svako ko želi, zahvaljujući raznim alatkama, može da postane pevač. Ne kažem da je to dobro, ali ako ništa drugo, mi imamo više posla”.

Dodaje da situacija u Srbiji nije najbolja za muzičke producente, ali da se uz dovoljno truda i rada posao uvek može pronaći: “Naše zanimanje ima prilično širok spektar poslova koji su nam dostupni, bilo da je to na nekoj televiziji, radio stanici, u studiju, na filmu, producentskoj kući, itd. Naravno, svako mora da zna čemu teži”.

 

Aranžmani liče na one sa zapada

Kako kaže Filip, IDJ Videos TV, gde se emituju njegovi spotovi, moraju da prate sve aktuelne trendove. Smatra da je trenutna komercijalna muzika u Srbiji generalno, pa i na IDJ Videos, drugačija nego ranije i polako aranžmani počinju da dobijaju kvalitet kao oni sa zapada. “To da li se nekoma takva vrsta muzike dopada ili ne je zaista individualna stvar”, kaže Colić.

Ono što njega najviše zanima je pop muzika, kao i rad na dizajnu zvuka za film. Radi na nekoliko projekata sa domaćim i stranim pop izvođačima, a planovi su mu i da proširi svoj muzički studio i da jednog dana otvori svoju izdavačku kuću.

Izvor: Akademija umetnosti

Foto: Pixabay / Pexels

Prijava na newsletter

Pročitajte još: