Brankovo kolo u Karlovcima

Pre tačno pola veka Brankovo kolo počelo je sa radom. Ovogodišne, 51. trajaće od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pre tačno pola veka Brankovo kolo počelo je sa radom. Ovogodišne, 51. trajaće od 9. do 19. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Branko Radičević bio je redak talenat, koji je svojim delima obogatio kolekciju srpske poezije. Kazivanjem stihova o Radičeviću u Karlovačkoj gimnaziji, pesnik Bratislav Milanović svečano će otvoriti ovu bogatu, kulturnu manifestaciju.

Manifestaciju će obeležiti i pesnici raznih generacija koji će kazivati svoje pesme na sada već poznatom “Stražilovskom mitingu poezije”, ali i gostovanja dramske umetnice Vesne Čupić i talentovane Danice Petrović, koje će govoriti čuvene Brankove pesme “Vragolije” i “Ukor”.

Pored bogatog literalnog programa i izuzetnih učesnika i gostiju, na Brankovom kolu biće održan jublarni Filozofski simpozijum na temu “Filozofija i nova realnost” ali i jubilarno trideseto održavanje ,,Hrišćanskih tema” na kojima će govoriti episkop sremski Vasilije i arhimandrit Kleopa Stefanović, po tradiciji u Karlovačkoj bogosloviji “Sveti Arsenije Sremac”.

Karlovačka i Novosadska gimnazija “Isidora Sekulić” biće mesto održavanja rubrike Razgovori s piscima, a u rubrici Retke knjige biće promovisan ,,Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle” – radovi poezije i proze, nastali u 1915.godine u zatvoru Kula u Bihaću.

Ove Brankove dane obeležiće veliki broj mladih talenata, ali i afirmisanih stvaralaca poezije, književnosti, dramske i muzičke umetnosti, filozofije i duhovnosti, koji i dalje uspešno održavaju tradiciju dugu pola veka.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: