Banka Poštanska štedionica na prvoj investicionoj konferenciji „Invest Srpska 2021“

NULL

Banka Poštanska štedionica učesnik je prve investicione konferencije o mogućnostima i izazovima privrednog razvoja Republike Srpske „Invest Srpska 2021“ koja se održava u Laktašima.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica mr Bojan Kekić govoreći na panelu „Finansiranje privrednog razvoja, razvojne institucije vs komercijalni sektor“ ocenio je da komercijalne banke najčešće nemaju interesa da finansiraju strateški važne državne projekte zbog niskih stopa prinosa koje oni nose i dugih rokova za njihovu realizaciju.

Banka Poštanska štedionica možda je i jedinstven primer finansijske institucije koja sa jedne strane posluje potpuno u skladu sa aktuelnom regulativom koju propisuje Narodna banka Srbije, a koja se odnosi na komercijalne banke, dok sa druge strane ima zadatak i misiju da pored komercijalnih plasmana finansijski prati strateški važne državne projekte Republike Srbije. Zaista imamo privilegiju da smo u formalnoj nadležnosti Ministarstva finansija, koje u potpunosti razume ovaj položaj Banke – istakao je Bojan Kekić navodeći kao dobar primer ovakvog postupanja projekat masovne državne stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti Republike Srbije, koji se realizuje u saradnji sa državnim preduzećem iz oblasti građevinarstva.

Bez državnih fondova i državnih finansijskih institucija ne mogu se prebroditi krizna vremena, što je pokazala i kriza izazvana pandemijom korona virusa, rekao je Kekić naglasivši da je Srbija imala zaista izdašne pakete državne pomoći za građane i privredu, kao što su prvi i drugi moratorijum, treći paket pomoći, direktna novčana davanja i projekat garantne šeme.

-Privlačeći investitore i stvarajući povoljan ambijent za njihovo poslovanje, Republika Srpska stvoriće pouzdane pretpostavke za finansiranje onih grana privrede koje će donositi interes tim istim investitorima da ulažu svoj kapital i da ga multiplikuju. Siguran sam da će Republika Srpska u narednim godinama imati čime da se pohvali – zaključio je Bojan Kekić.

Organizator „Invest Srpska 2021“ je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u saradnji sa Vladom Republike Srpske, a na konferenciji su govorili i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske i Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: