Ambasadori 11 zemalja u poseti Apatinu

NULL

Opština Apatin ugostila je diplomatske predstavnike desetak država, između ostalih i ambasadore Nemačke, Belgije, Izraela, Egipta, Meksika, Kipra, Kambodže i Albanije.

Visoka delegacija imala je priliku da se upozna sa istorijskim znamenitostima i bogatim multikulturalnim nasleđem ovog panonskog grada. Posebnu pažnju gostiju privukle su istorija Apatina i sakralna arhitektura, a u Muzeju Podunavskih Nemaca videli su retke artefakte iz istorije ovog kraja. Interesovao ih je i projekat restauracije apatinske sinagoge, a bili su fascinirani pričom o poznatom apatinskom kompozitoru jevrejskog porekla, Palu Abrahamu.

Delegaciju je ugostila i Apatinska pivara, gde su se ambasadori i diplomatski predstavnici upoznali sa tri veka tradicije pivarstva, a probali su i različite vrste piva koje se proizvode u ovom gradu.

Organizacija ovako kompleksne posete nije bila nimalo lak zadatak, ali verujem da smo uspeli da predstavimo našu opštinu u odličnom svetlu i da gosti odavde odlaze sa izuzetno pozitivnim utiscima. Razgovarali smo o potencijalima za saradnju u oblastima turizma, privrede i kulture – rekla je Dubravka Korać, predsednica Opštine Apatin, koja je bila domaćin posete.

Deo posete bilo je i krstarenje Dunavom u našem turističkom brodiću „Apatinka“, gde su diplomate imale priliku da vide mnoge retke vrste ptica koje imaju stanište u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje – rekla je Ljiljana Krec, direktorka JP Marina Apatin.

Dan u Apatinu ambasadori su završili uz apatinski riblji paprikaš, a domaćini su gostima pokazali i kako se priprema ovo poznato jelo.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: